Sindikati GSP-a najavili protest za 11. decembar

Vesti 03. dec 201414:51 > 14:53
Izvor: Beoinfo

Tri reprezentativna sindikata zaposlenih u Gradskom saobraćajnom preduzeću Beograd najavila su da će zbog nezadovljstva uslovima rada organizovati protest 11. decembra, ali da obustave saobraćaja neće biti.

Samostalni sindikat, „Nezavisnost“ GSP, sindikat „RAJ“, kao i sindikat vozača, Saobraćajni sindikat i sindikat „Evrovozač“, organizovaće protest „Naša borba za pravo na pauzu, odmor i poštovanje zakona“, izpred Direkcije za javni prevoz.

Predsednik Saobraćajnog sindikata Aleksandar Jokić kazao je agenciji Beta da su glavni razlozi protesta smanjenje zarada za 20 odsto, ali i nedostaci u Zakonu o bezbednosti saobraćaja.

Pošto su izmene tog zakona u toku, sindikati predlažu da se izmeni i član koji za vozače autobusa, trolejbusa i tramvaja propisuje pauzu od pet minuta. Oni traže da ta pauza traje deset minuta na početnim i krajnjim stanicama.

Prema Jokićevim rečima, zbog nedostatka odmora vozača, koji voze i po osam sati bez pauze, u oktobru je bilo 37 udesa sa krivicom vozača, što je za 20 odsto više nego u septembru. „Stanje je alarmantno, nadamo se da će neko od nadležnih iz gradske uprave da nas primi“, rekao je on.

Sindikati traže i da se realizuje odluka Skupštine grada Beograda iz decembra 2012. godine o kupovini 200 solo autobusa od domaćih proizvođača.

GSP Beograd, kako je podsetio Jokić, dnevno preveze oko 3,2 miliona putnika, na 138 linija. Prosečna zarada zaposlenih u tom preduzeću, pre smanjenja, bila je 49.000, a prema Jokićevim podacima, sada je 36.000, „što spada u najniže plate komunalnih gradskih preduzeća“.

GSP Beograd zapošljava oko 5.800 ljudi, od čega 3.000 vozača. Tri reprezentativna sindikata okupljaju oko 2.500 zaposlenih.