Aktivizam u Srbiji: Mladi zainteresovani, ali ne učestvuju

Vesti 03. dec 201414:58 > 15:00
Izvor: Udruženje građana BUM

Uoči svetskog dana volontera, 5. decembra, Udruženje građana BUM organizovalo je u utorak Sajam aktivizma namenjen učenicima srednjih škola.

Kako je navedeno u saopštenju, mladi najčešće ne znaju na koje sve načine mogu da se uključe i čini im se da su organizacije civilnog društva nepristupačne, a ponekad i nedostižne.

Prema podacima Nacionalne strategije za mlade, većina mladih sebe vidi kao zainteresovane (70 odsto) i sposobne (76 odsto) za rešavanje problema, ali kad je u pitanju njihovo učešće u radu organizacija čak 92 odsto izjašnjava se da nije član nijedne nevladine, kulturne, hobističke ili slične organizacija. Podaci su još drastičniji kad su srednjoškolci u pitanju, navodi se u saopštenju.

O pravima mladih na Sajmu su govorili predstavnici Krovne organizacije mladih, o pravima i zaštiti žena koje su žrtve nasilja udruženje Autonomni ženski centar. Mladima se predstavila i Kancelarija Saveta Evrope u Srbiji, Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije, kao i udruženja BEUM, Kamping asocijacija Srbije, Civilnet i Libero.