Verbić: Studenti da se ne bune samo zbog bodova

Vesti 03. dec 201415:08 > 15:13
Tanjug/Miloš Jelisijević

Ministar prosvete Srđan Verbić nada se da će studenti u Srbiji ubuduće ukazivati i na druge probleme u visokom školstvu, poput kvaliteta studiranja, a ne da se, kao do sada, bune samo zbog broja bodova.

„Razum je pobedio“, rekao je Sertić novinarima u Beogradu povodom vesti da je blokada Filozofskog fakulteta završena. „Nadam se da je pitanje broja bodova iza nas“. Prema njegovim rečima, blokada je „na sreću završena, trajala je duže no što se očekivalo“, a problem je mogao „pravno da se reši“.

Verbić je ocenio da je koren svih skorašnjih protesta isti – način finansiranja visokog obrazovanja, i ukazao da se problem može rešiti preciznim definisanjem školarine, to jest jasnim, transparentnim prikazivanjem svega što ona obuhvata.

PROČITAJTE JOŠ:

Ministar prosvete smatra da se to može postići tako što će svaka visokoškolska ustanova staviti na sajt sve što ulazi u školarinu, čime bi se, prema njegovim rečima, izbegla potreba da se pravnim tumačenjima akata ustanove dolazi do toga šta je njena školarina. Verbić je rekao da i studenti na budžetu i oni koji se finansiraju moraju tačno znati šta koliko košta.

Upitan za nalaz prosvetne inspekcije koja je upućena na Filozofski fakultet u vezi sa blokadom, Verbić je rekao da je u njoj navedeno da uprava fakulteta „mora da obezbedi uslove za dalji rad“. Upitan potom da li je takav nalaz inspekcije uticao na upravu da popusti studentima, Verbić je odgovorio: „Ne bih voleo da verujem da je uprava zbog inspekcije počela da se ponaša drugačije“. Prema njegovim rečima, uprava je aktivno radila da rešavanju problema.

Verbić je izrazio nadu da će studenti ubuduće postavljati i neka druga pitanja, kao što su kvalitet studiranja, mobilnost studenata, ali i mogućnost daljeg zapošljavanja sa profesijom koju su izabrali da studiraju. On je ocenio da se pored „zahteva za sutra“ treba baviti i „onim što će doći za dve godine“.

Upitan za nadoknađivanje izgubljenih više od 50 dana nastave, Verbić je rekao da se time bavi Studentski parlament.