Dogovor Beograda i Prištine o zelenom kartonu

Vesti 03. dec 201416:00 > 16:08
Izvor: N1

Stanovnici Kosova koji putuju vozilima kroz Srbiju putovaće sa zelenim kartonom, jer je, kako je rekao Rahim Pacoli, šef prištinskog tehničkog tima o putnom osiguranju, u Briselu nedavno postignut dogovor Beograda i Prištine.

To su, prema pisanju portala “indeksonline“ potvrdili i ostali članovi prištinske delegacije koji su vodili razgovore. Evropski savet Biroa za osiguranje se složio da kosovske osiguravajuće kompanije imaju budžet od 3 miliona evra, dodao je Pacoli navodeći da će taj fond dati jedna evropska država koja garantuje ozbiljnost kosovskih kompanija, preneli su mediji u Prištini.

Osiguranje za vozila, koja prelaze sa Kosova u Srbiju i obrnuto, od 1. januara 2015. godine biće naplaćivano po znatno nižim cenama, preneo je pre dva dana Radio KIM iz Čaglavice.

Zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Saša Rašić rekao je da je od prištinskog pregovaračkog tima dobio informaciju da su osiguravajuće kompanije postigle dogovor koji će omogućiti građanima da se slobodnije kreću. „Napokon je postignut sporazum između osiguravajućih kompanija da građani Srbije, odnosno Kosova, neće morati da plaćaju dodatno osiguranje kako je to bio slučaj do sada, već će uz redovno osiguranje dobiti i ono koje će važiti i na Kosovu i u Srbiji,“ rekao je on.

Takvu vrstu osiguranja moći će da izdaje nekoliko osiguravajućih društava, dodaje Rašić i navodi da će potvrda o plaćenom dodatnom osiguranju važiti godinu dana. „Biće određeno par kompanija koje će moći da izdaju osiguranje vozilima sa Kosova koje će važiti i za Srbiju i ono će se dodatno plaćati. I na srpskoj strani će biti slično. Kada je reč o doplati za osiguranje, neće to biti velika suma. To je, u principu, makedonski model. U zavisnosti od tipa i kategorije vozila, plaćaće se na godišnjem nivou oko 50 evra što je mnogo prihvatljivije nego što je to bio slučaj do sada“.

Rašić je naveo da je preostalo da se definišu tehnički detalji oko primene ovog dogovora koji bi, prema saznanjima koje je dobio od prištinskog tima za pregovore, trebalo da se finalizuju do kraja ovog meseca.