U Srbiji izostaju sankcije za korupciju

Vesti 03. dec 201416:45 > 16:49
Izvor: Medija centar Beograd

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić izjavila je danas da je ne iznenađuje visok nivo percepcije korupcije u zemlji, obzirom da su pravosnažne presude i odvraćajujće sankcije u Srbiji retkost.

Srbija je ove godine zabeležila blagi pad na indeksu percepcije korupcije koje je danas objavila organizacija „Transparensi internešenel“ (TI) i nalazi se na 78. mestu među 175 zemalja, kao zemlja sa veoma rasprostranjenom korupcijom. Srbija ima indeks 41 na skali od 0 do 100, gde 100 znači da korupcije praktično nema, dok je prošle godine imala indeks 42 i bila je na 72. mestu.

Prema rečima Tatjane Babić, ove godine Agencija je podnela 12 krivičnih prijava jer su uočili nepravilnosti prilikom kontrole imovine funkcionera, a izrečene su samo tri presude.

„Jedna izrečena kazna je tri meseca zatvora, drugi funkcioner je osuđen na kaznu šest meseci zatvora, uslovno godinu dana i u još jednom slučaju je zaključen sporazum o priznanju krivice sa funkcionerom, dakle primenjeno je načelo oportuniteta, taj funkcioner je platio 200.000 dinara u zamenu za kaznu“, rekla je Tatjana Babić za agenciju Beta.

Dodala je da je za krivično delo neprijavljivanje imovine zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina zatvora. „Srećom, pa nije veliko nazadovanje, ali mi svi moramo sa velikom

pažnjom da pratimo indeks perepcije korupcije i da preduzimamo sve što treba da napredujemo – da radimo na otklanjanju prepreka za efikasan rad svih nadležnih organa, posebno sudova“, naglasila je ona.

Tatjana Babić je istakla da bi trebalo da se radi i na jačanju kapacieta Agencije za borbu protiv korupcije, kako bi ona mogla efikasno da radi. Ona je kazala da su u julu podneli incijativu za donošenje novog Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije koji „suštinski i na drugačiji način uređuje obaveze funkcionera“.

Prema njenim rečima, uvodi se odgovornost za sve povrede zakona koje do sada nisu bile sankcionisane, ali se i proširuju ovlašćenja Agencije. „Predlažemo dobijanje dodatnih ovlašćenja, da imamo pravo neposrednog pristupa dokumentacijama drugih državnih organa, dakle svim relevantnim bazama podataka koje do sada nismo imali“, rekla je Tatjana Babić.

Kao najveći prioritet za efikasniju borbu protiv korupcije, navela je sistemsku saradnju svih državnih organa i institucija. „Ne može Agencija sama, ni Tužilaštvo, ni država da se bori sama protiv korupcije“, kazala je Tatjana Babić.