Blagojević: Za zaštitu od poplava preko 30 miliona evra

Vesti 03. dec 201417:20 > 22:36
N1 info

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević izjavio je da je za unapređenje sistema za zaštitu od poplava obezbeđeno preko 30 miliona evra, kao i da se nastavlja sa prikupljanjem sredstava za tu namenu.

„Ima lokacija u Srbiji na kojima mora da se rade potpuno novi sistemi, novi projekti, i za to je u ovom trenutku obezbeđeno preko 30 miliona evra, što iz sredstava Svetske banke, što iz sredstava EU“, rekao je Blagojević Tanjugu i dodao da će se, kako rad na obnovi stambenih objekata bude postajao manje intenzivan, otvarati prostor da se više razmišlja o prevenciji.

Da je prevencija ključna stvar pokazuje primer opštine Lučani koju je zahvatio poplavni talas, sličnog intenziteta kao u majskim nepogodama, međutim, kako je istakao Blagojević, štetu nisu pretrpele ni kuće, a ni „Namenska“.

„Kanada je na predlog Kancelarije za obnovu odobrila finansiranje u visini od pola miliona kanadskih dolara za obnovu uništene i oštećene infrastrukture za zaštitu od poplava na teritoriji opštine Lučani. Projekat je odobren u oktobru, izvođenje radova je počelo u prvoj polovini novembra, i čišćenje korita obezbedilo je veću protočnost Bjelice“, objasnio je Blagojević kako je sprečena šteta u Lučanima.

Prema njegovim rečima, ostalo je da se u toj opštini urade i četiri pregradne brane koje će sprečiti donošenje nanosa u Bjelicu što će smanjiti rizik od poplava.

Radom na objektima za zaštitu od poplava štiti se investicija države 

On je istakao da je Kancelarija iz donacija obezbedila oko 600 miliona dinara, a radi se o projektima koji su na predlog Kancelarije odobrile države kao što su Kanada, Indonezija, Alžir, Italija, Albanija iz kojih će biti ili iz kojih su već finansirani radovi na obnovi uništene i oštećene infrastrukture za zaštitu od poplava na teritoriji 23 opštine u Srbiji.

„Džaba nam četiri milijarde dinara koje smo isplatili porodicama u Srbiji, 17.000 domaćinstava je do sada dobilo, džaba nam 218 kuća koje u ovom trenutku zidamo ukoliko će sutra ponovo biti plavljene“, upozorio je Blagojević.

On je objasnio i da se radovima na zaštiti objekata za zaštitu od poplava štiti ogromna investicija države.

Do kraja godine biće izvedeni radovi na svim kritičnim lokacijama

Blagojević je najavio da će do kraja godine biti izvedeni radovi vrednosti preko milijardu dinara na svim kritičnim lokacijama u Srbiji, a koji će biti izvedeni upravo na obnovi uništene i oštećene infrastrukture za zaštitu od poplava.

„Uz podršku programa Ujedinjenih nacija za razvoj na 20 lokacija u Srbiji rade se nove pregrade za bujične vode koje bi trebalo da spreče ogromne štete“, rekao je on.

Blagojević kaže da se u Krupnju rade tri takve pregrade koje vrede 60-70 hiljada evra.

„Milioni će na kraju biti potrošeni za obnovu Krupnja, 27 kuća se zida, 300 domaćinstva u Krupnju dobija pomoć u novcu od države… gro te štete moglo je da bude sprečeno investicijom od 60 do 70 hiljada evra“, ukazao je Blagojević.