Ilić: Za uređenje Bjelice potrebno 330 miliona dinara

Vesti 03. dec 201418:09 > 18:16
Izvor: N1 info

Ministar bez portfelja u Vladi Repubike Srbije zadužen za vanredne situacije Velimir Iić izjavio je da je korito reke Bjelice delimično očišćeno, a za uređenje reke sa pritokama potrebno je 330 miliona dinara.

Ilić je posetio poplavljeno područje opštine Lučani gde se izlila reka Bjelica nakon nedavnih padavina. Prema njegovim rečima, deo radova na uređenju i čišćenju korita je izveden i to nizvodno od mosta u selu Krstac, a taj poduhvat bi trebalo da osigura protok vode.

„Čišćenje je prva faza. Radi se na bočnim pritokama za šta je obezbeđeno 34 miliona dinara, a tender je u toku. Drugi deo radova predstoji i realizacija po projektu iznosi 330 miliona dinara. Taj novac nije pribavljen, ali opština nije rešila važno pitanje imovinsko-pravnih odnosa“, izjavio je ministar Ilić Tanjugu.

On je apelovao na lokalnu samoupravu u Lučanima da prevaziđu taj problem, jer je to neophodan korak u poduhvatu trajnog prevazilaženja problema kada je u pitanu izlivanje reke.

„Moraju se napraviti bedemi sa obe strane i podzidati korito, ali to su njive, a žitelji ne dozvoljavaju da mehanizacija uđe u njih i obavi radove. Potrebno je izvršiti eksproprijaciju zemljišta, a ukoliko ima teškoća u tom postupku, lokalna samouprava treba da se obrati Vladi Republike Srbije u cilju opšteg interesa“, istakao je ministar i dodao da je svaki drugi pokušaj privremen, jer su obale niske pa bujice dovode do plavljenja.

Kako je rekao, sredstva se ne mogu tražiti dok se ne reše imovinsko-pravni odnosi, a projektna dokumentacija je uređena i nalazi se u preduzeću „Srbijavode“.

Ilić je naglasio da je dobro što Vojska Srbije želi da pomogne, jer može, ocenjuje, uraditi pedeset odsto poslova i znatno smanjiti troškove projekta.