Radna grupa: Za mlade automobil do 76 konjskih snaga

Vesti 03. dec 201419:02 > 22:56
Izvor: N1 info

Radna grupa za brigu i čuvanje mladih vozača i učesnika u saobraćaju sastavila je predlog izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

„Mi smo danas doneli predloge koje ćemo uputiti formalnom predlagaču Zakona, Ministarstvu unutrašnjih poslova, a koji se tiču povećanja bezbednosti pre svega mladih vozača“, rekla je ona.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Božović objasnio je da predlog Radne grupe podrazumeva ograničavanje snage motora do 56 kilovata po toni za vozila kojima upravljaju vozači do 21 godine starosti.

„Prosečni odnos snage i mase vozila u Srbiji je između 50 i 56 kilovata po toni. Izabrali smo granicu koja najviše odgovara nekoj sredini, a ta vozila nemaju karakteristike koje bi omogućile ugrožavanje mladih vozača“, rekao je on.

Mladima bi bilo zabranjeno da voze između ponoći i šest sati ujutro, a broj osoba u automobilu bio bi ograničen na četiri.

Vujanić: Mladim vozačima samo devet umesto 18 kaznenih poena

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić kazao je da bi mladi vozači imali pravo na devet kaznenih poena, umesto 18 kao kod obične vozačke dozvole, a obavezna bi bila i pratnja starijeg vozača koji ima dozvolu najmanje tri godine.

„Unazad 12 godina prepolovljen je broj nastradalih u saobraćaju, i sad imam utisak da radom ove grupe i Ministarstva saobraćaja možemo za dve tri godine postići bar 30 posto smanjenja u odnosu na sadašnje stanje, ako se zadrži ovako ozbiljan kurs“, ocenio je on.

Ministarka Mihajlović je dodala da će Radna grupa za brigu o mladim vozačima nastaviti s radom i da će predlagati više akcija i projekata, od kojih se neki tiču edukacije mladih, a sastajaće se na svakih 15 dana.

Centar mladih Srbije najavio predavanja u školama

Gavrilo Stajkovac iz Centra mladih Srbije kazao je da će u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja biti organizovana predavanja u osnovnim i srednjim školama i na fakultetima, a da će Centar učestvovati u kampanji za bezbednu vožnju za vreme novogodišnjih praznika.

Predsednik Saveta roditelja Pete beogradske gimnazije Rajko Dimitrijević zahvalo je Ministarstvu na tome što je pozvalo predstavnike roditelja u Radnu grupu, i izrazio uverenje da će predložene mere doprineti bezbednosti saobraćaja.