Antić za N1: Struja večeras stiže u Majdanpek

Vesti 03. dec 201419:19 > 19:21
N1

Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je za N1 da se očekuje da Majdanpek večeras dobije struju,

Majdanpek već treće veče za redom u potpunom mraku. Grad je bez struje, vode i grejanja, a komunikacija mobilnim telefonije moguća je samo preko jedne od tri mreže. Oko 18 hiljada stanovnika koji žive u ovoj opštini snalaze se kako znaju i umeju.

Gostujući u Dnevniku televizije N1, ministar energetike Aleksandar Antić izvinio se građanima zbog situacije u tom gradu, istovremeno ističući da se dogodila neverovatna situacija – da su ledena kiša i olujni vetar oborili stubove na sva tri dalekovoda koji obezbeđuju napajanje električnom energijom za Majdanpek.

Ministar je objasnio da su radnici Elektromreže danas pokušali da izvrše prespajanja sa dalekovodom sa Đerdapa, da je prespajanje uspešno izvršeno, da je napon pušten i da je stigao do trafostanica u Majdanpeku. Trenutno se vrše pripreme za puštanje struje, jer je ovakva vrsta prespajanja dva dalekovoda različitog napona urađena po prvi put. No, Majdanpek bi svakako, kako kaže, trebalo da dobije električnu energiju u narednih nekoliko sati.

Antić kaže i da su svi građani Majdanpeka koji su tražili pomoć nju i dobili i zahvalio se na velikom doprinosu RTB-u Bor, Rudniku bakra Majdanpek, EPS-u, EMS-u, rukovodstvu i građanima Majdanpeka koji su, kako kaže, pokazali veliko razumevanje i strpljenje.

On je podsetio da je u grad stigla ogromna količina pomoći – ćebadi, nafte, agregata, te da su sve vitalne institucije imale agregate i neprekidno napajanje električnom energijom. “Imali smo prilike da čitamo da se bebe smrzavaju, jedna beba je u bolnici i sve vreme je u toploj sobi pod nadzorom lekara”, rekao je Antić.

Kada je reč o grejanju, ministar Antić podseća da najveći broj ljudi živi u kućama, gde imaju svoje sisteme grejanja, a veruje da su se oni koji su priključeni na daljinsko grejanje snašli uz pomoć familije, prijatelja i komšija.