Oslobađajuća presuda za Maju Adrovac

Vesti 17. jun 201610:48 > 19:15
Tanjug/Rade Prelić

Maja Adrovac optužena za pomaganje u pokušaju ubistva biznismena Milana Beka oslobođena je optužbi. Viši sud u Beogradu doneo je oslobađajuću presudu na osnovu toga što, kako je saopšteno, nije utvrđeno da je sa umišljajem pomogla nepoznatom izvršiocu kao i da je irelevantno kako se njen DNK našao na čaurama.

Milan Beko nije prisustvovao izricanju presude, kao ni njegov advokat.

Nanogica više neće biti modni detalj Maje Adrovac. Oslobađajućom presudom ukinut joj je i kućni pritvor u kojem je bila od kraja aprila. Devet meseci pre toga provela je u pritvoru Centralnog zatvora, a tužilaštvo, po oceni sudskog veća, za sve to vreme nije uspelo da pronađe dokaze o njenoj krivici. Najpre, nije dokazana povezanost Maje Adrovac sa nepoznatim izvršiocem koji je pucao na Milana Beka.

Činjenica, na kojoj se zasnivala optužnica, da je na čaurama pronađen njen DNK nije, kako je rekla sutkinja, dovoljan dokaz da je ona umešana u izvršenje tog krivičnog dela.

Advokati Maje Adrovac posle oslobađajuće presude, razumljivo, bili su zadovoljni: „Mi smo od početka krivičnog postupka tvrdili da ona sa ovim nema nikakve veze. Prvostepni sud je prihvatio stav odbrane da je ona na bilo koji nač učestvovala u izvršenju tog krivičnog dela. Očekujemo žalbu tužilaštva, ali isto tako očekujemo da će Apelacioni sud da potvrdi oslobađajuću presudu“, navodi Dalibor Katančević, advokat Maje Adrovac.

N1

Maja Adrovac uhapšena je u julu prošle godine, a njena odbrana tvrdi da su pojedini mediji, pre nego što joj je i uzet DNK, objavili da su na čaurama pronađeni njeni tragovi. U medijima se spekulisalo i o tome koliko je napadača bilo, pa čak i da je jedan od njih žena, odnosno upravo Maja Adrovac. Tome su doprineli i detalji koji su, pre svih, u javnost iznosili ministar policije i premijer. Govorilo se o tome da jedan od napadač ima lepe crte lica, kao i da nije reč o profesionalcima:

„Da je bio profesionalac verovatno ne bi promašio sa jednog metra od četiri hica dva. Istovremeno pronašli smo sve četiri čaure i čak jedno zrno. Nisu imali ni zaštitu za lice, nosili su samo kapuljače, a jednom od njih je kapuljča čak i spala, tako da imamo svedoke koji su mogli da im vide lice“, govorio je ministar policije Nebojša Stefanović 15. novembra 2014.

„Mnogo grešaka su počinioci načinili i gotovo sam uveren da će u danima koji su pred nama oni koji su to uradili biti pronađeni“, kazao je 15. novembra 2014. premijer Aleksandar Vučić.

Ni danas se, međutim, ne zna se ko je 14. novembra 2014. pucao na biznismena Milana Beka ispred njegove kuće na Senjaku. Ne znaju se ni nalogodavci, ni napadači, a od danas ni da li je bilo pomagača.