VOICE: Obraz i Nacionalni stroj deluju i pored zabrane

Vesti 17. jun 201611:16 > 11:17
Tanjug/Tanja Valič

Zabranjene organizacije Nacionalni stroj i Obraz i pojedinci s njima u vezi i dalje deluju u javnosti, koristeći činjenicu da srpsko zakonodavstvo ne predviđa kazne za nepoštovanje odluka Ustavnog suda Srbije, objavio je Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

 VOICE piše da ove dve organizacije i pored toga što je Ustavni sud zabranio njihovo delovanje 2011. i 2012. godine, i dalje organizuju javne ulične proteste i ističu svoje simbole.

Dragiša Slijepčević, tadašnji predsednik Ustavnog suda, pre četiri godine je rekao da bi uvođenje krivičnog dela neizvršavanje odluka Ustavnog suda moglo dovesti do delotvornijeg ostvarenja ustavnog naloga o izvršnosti i opšteobaveznosti odluka Ustavnog suda. Međutim, to delo do danas nije uvedeno.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije u najmanje dva navrata dozvolilo je održavanje uličnih manifestacija koje su u poslednjih šest meseci organizovale zabranjene organizacije ili novoformirane organizacije čiji su članovi osuđeni neonacisti, navodi VOICE.