"Kontramiting" u Novom Sadu – prema sinopsisu protesta

Tanjug/ Jaroslav Pap

Ispred zgrade RTV u Novom Sadu održan je "kontramiting" koji je organizovan kao vid odgovora na građanske proteste zbog talasa smena u toj medijskoj kući, nakon pokrajinskih izbora. Okupljeni su zatim prošetali do zgrade Banovine, a sve se dešavalo onako kako je i predviđeno sinopsisom koji je ranije danas procurio u javnost.

Ulica ispred zgrade RTV je bila zatvorena, okupljeni su nosili i transparente, na jednom je bila precrtana patka, na jednom zastava Pokreta Dosta je bilo na kojoj piše „boja lopova“, javlja naš izveštač.

Kako kažu okupljeni, došli su da iskažu podršku izabranom rukovodstvu RTV.

Na protestu je učestvovalo oko 1.500 građana. Nosili su parole „Gde su novci“, „Pajtiću, lopino“, „Gde su pare, Raduloviću“, „Radule, kradule“, „Daj patku tati“, a nastupio je i bend Roko Maroko.

Kako je rečeno, protest je organizovan na inicijativu nekoliko nevladinih organizacija, ali nije precizirano o kojima je reč. Zna se da je protest podržalo sedam organizacija: „Daj patku tati“, „Odbrana izborne volje“, „Institut za borbu protiv korupcije“, „Politikolozi bez granica“, „Udruženje za zaštitu mladih“ i „Unija mladih“.

Interesantno je da su dve od ovih sedam organizacija upisane u APR pre nekoliko dana, tačnije pre četiri dana, u ponedeljak. Tri su osnovane pre godinu dana, jedna 2012, a još jedna 2014.

Profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Nenad Krstić kazao je na protestu da je grupa profesora već poslala apel javnosti, a da su danas došli da upozore da je država Srbija ponovo u opasnosti.

„Ja sam spreman ovde do ponoći da budem i dočekam ljude koji drugačije misle da tu pred vama razgovaramo o svim problemima, ali očigledno oni neće da razgovaraju sa nama, zbog čega se u narod uvukao strah“, kazao je Krstić i dodao da svaka revolucija dovodi na čelo države gore od onih koji su do tada bili na vlasti.

Tanjug/ Jaroslav Pap

Novinar Milorad Vukašinović je poručio da je skup organizovan kao simbolična podrška „ogromnom broju zaposlenih u RTV, koji su sve ove godine profesionalno izveštavali“, i uputio zahtev Upravnom odboru RTV da nastave zakonito da rade svoj posao i da saopšte finansijski izveštaj.

Vukašinović je poručio i medijima, koji pišu o protestima koji se održavaju širom regiona nazivajući ih „balkansko proleće“, da je „srpsko proleće završeno 24. aprila“, misleći na izbore u Srbiji na svim nivoima.

Novinar Đorđe Vukmirović je sa bine poručio gađanima da ostanu uz proteste, i najavio da će ih biti još.

Student Ivan Đorđević zatražio je od građana da podrže proteste, jer nije normalno to „što su 2011. godine u tu kuću dovedene marionete Demokratske stranke“.

„Žalosno je što na tim drugim skupovima viđamo političare bivših režima. Šta će političari ispred radio televizije Vojvodine? To je pritisak, jer se oni ne bore za nas i našu slobodu, već za svoj lični interes“, poručio je Đorđević.

Inače, među prisutnima na današnjem skupu viđeni su i bivši ministar odbrane Bratislav Gašić i gradonačelnik Miloš Vučević, a tu je bio i Dušan Bajatović. Ranije, SNS je demantovala da stoji iza ovog protesta.

Skup prošao bez incidenata, legitimisani studenti i novinari

Tokom protesta nije bilo incidenata, bilo je primetno pojačano prisustvo policije, hitna pomoć je imala jednu intervenciju.

Na jednoj od zgrada u blizini mesta gde se protest održavao studenti iz organizacije Studentski pokret Novi Sad razvili su transparent „Vi niste naši profesori“, misleći na potpisnike Otvorenog pismo profesora Novosadskog univerziteta, kao i transparent „Znamo da ste se registrovali pre četiri dana, ali ne znamo po kojoj ceni“.

Studente su po izlasku iz zgrade na kojoj su razvili transparent legitimisali policajci, kao i novinare kojima je bilo zabranjeno da snimaju taj događaj, kako su rekli “po zakonu”, a prećeno im je i tužbama ukoliko objave materijal.

„Želimo da se izborimo za pravo novinara RTV-a da prvi put posle mnogo godina ne strahuju od toga šta će reći ili uraditi Bojan Pajtić ili ma koji drugi premijer Vojvodine, kada emituju svoj informativni program. I koliko god bude potrebno ostaćemo na ulici kao podrška slobodi novinarstva i dolazićemo uporno jer se ne mirimo sa terorom pa makar to bio i teror manjine“, navodi se u ranije objavljenom saopštenju koje je nazvano „Proglas o medijskim slobodama i pravu građana na objektivno informisanje“.

Kabinet gradonačelnika Novog Sada šalje detalje protesta mejlom

Savetnica gradonačelnika Novog Sada za informisanje Nada Kobac obavestila je ranije danas, elektronskom poštom, informativni program Radio-televizije Vojvodine o scenariju i detaljima protesta ispred RTV.

U e-mail poruci, u koju je Beta imala uvid od nekoliko zaposlenih na RTV koji su želeli da ostanu anonimni, navodila  se precizna satnica, govornici, celokupan program, kao i pojedini govori koji će na takozvanom kontramitingu biti održani.

Kako javlja naš izveštač, po tom scenariju se i održao protest.

Nada Kobac agenciji Beta nije želela da govori o toj poruci.

U poruci je navedeno da će nastupiti bend Roko Maroko, da će biti organizovana šetnja ispred koje će se kretati vozilo, kao i veliki transparent sa natpisom „Pajtić, Radule, Čanak lopovi“. Nada Kobac je u pismu najavila i obraćanje ispred zgrade Vlade Vojvodine.

Studentski pokret Novog Sada osudio učešće profesora na protestu

Studentski pokret Novog Sada osudio je ranije danas učešće pojedinih profesora sa Univerziteta u Novom Sadu na današnjem kontramitingu ispred zgrade Radio televizije Vojvodine (RTV), navodeći da se tako kriju iz imena te institucije.

Kako su studenti naveli, pojedini profesori i zaposleni na Univerzitetu u tom protestu „krijući se iza imena Univerziteta pacifikuju opravdano građansko nezadovoljstvo povodom nedavnih dešavanja na RTV-u“.

U saopštenju se navodi da je dužnost intelektualaca kao kritičkog dela društva, da digne svoj glas u vreme „nasrtaja neoliberalne države na javna dobra“.

„Svođenjem politike na institucionalno delovanje, grupa profesora čiji je slogan ‘Ne anarhiji, da institucijama’, samo pokazuje koliko ne razume sam pojam politike i političnosti“, piše u saopštenju Studentskog pokreta.

Ta studentska organizacija je ocenila i da je dužnost građana da se za odbranu slobode govora i javne svojine izbore i neinstitucionalnim formama političkog delovanja, onda kada su institucije „korumpirane i otuđene“.

„To ne znači nasilje, haos i rušenje. Svako ko je bio na protestima inicijative podrži RTV, mogao je da vidi da niti novinari RTV, niti studenti, niti bilo ko od okupljenih građana, nije pozivao na nasilje i haos“, poručili su oni.

Dodali su da Studentski pokret Novog Sada pruža „potpunu podršku radnicima RTV, kao i svim građanima, u borbi za očuvanje slobodnog i nezavisnog javnog servisa“.