"Smrdljive zgrade": Uskoro odluka o vraćanju PDV-a

Vesti 04. dec 201401:07 > 01:14
N1 info

Potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je, u razgovoru sa predstavnicima stanara u naselju dr Ivan Ribar, da Vlada Srbije čini sve da se reši njihov stambeni problem.

„U toku su razgovori sa Ministarstvom finansija o zahtevu stanara da im se u potpunosti vrati PDV i status kupca prve nekretnine“, rekla je Mihajlović i dodala da će odluka o tome biti doneta naredne nedelje, saopštilo je Ministarstvo.

Radi se o stanarime iz dve zgrade u novobeogradskom naselju Dr Ivan Ribar, odnosno stanovima u objektima na adresi Mileve Marić Ajnštajn br. 80, 81, 100 i 102, u kojima je utvrđena povećana koncentracija fenola, zbog čega su prozvane „smrdljive zgrade“.

Mihajlović je navela da će biti organizovan sastanak i sa Nacionalnom korporacijom za osiguranje stambenih kredita i bankama, kako bi se rešio problem subvencija za kupce prvog stana.

Na sastanku je dogovoreno da se formira radna grupa od predstavnika Građevinske direkcije Srbije i Ministarstva koja će razgovarati sa stanarima kako bi se oni pojedinačno izjasnili o ponudi koju su dobili od Direkcije.

Direkcija je ranije ponudila stanarima Ugovor o iseljenju uz pristanak na sanaciju zgrade, mogućnost zamene stanova na lokaciji Stepa Stepanovich u slučaju odbijanja sanacije i sporazumni raskid ugovora uz povraćaj novca i nadoknadu troškova koje su imali kupci oko realizacije ugovora.