Ekipe EMS-a na terenu, Majdanpek još čeka struju

Vesti 04. dec 201408:04 > 17:04
Izvor: dalekovod

U Majdanpeku se još radi na uspostavljanju snabdevanja električnom energijom, a uz pomoć agregata obezbeđen je stabilan rad vitalnih službi u gradu, izjavio je načelnik Odeljenja za vanredne situacije Policijske uprave Bor Miodrag Marković.

Marković je agenciji Beta rekao da se ne zna kada će snabdevanje strujom biti uspostavljeno, ali da su vremenski uslovi za rad elektromontera mnogo bolji, nego prethodnih dana, jer nema vetra i manje je hladno.

On je rekao da su radnici Elektromreže Srbije na terenu, a da pripadnici Sektora za vanredne situacije dele ćebad za najugroženije stanovnike Majdanpeka i kalorifere. Marković je dodao da se sve što je potrebno raspoređuje po prioritetima koje je odredila lokalna samouprava.

„Pripadinici Elektrodistribucije Bora su na terenu. Problemi postoje u zaseocima borske opštine. Najveći problem je ipak u Majdanpeku, jer nema mogućnosti grejanja na čvrsta goriva, dok u seoskim sredinama postoji neka mogućnost da se stanovnici ugreju na drugi način“, naveo je on.

Izvršni direktor Elektromreža Srbije Ilija Cvijetić izjavio je ranije danas da se očekuje da će struja u Majdanpek doći u toku dana.

„Ne možemo da govorimo o vremenima, da ne stvaramo paniku i nervozu među radnicima i stanovništvom. Nadam se dobrim vestima u toku dana, a daj bože i pre podne“, rekao je Cvijetić za Radio-televiziju Srbije.

On je kazao da se cele noći radilo da se osposobe jos dva dalekovoda, kako bi se dobilo sigurno napajanje Majdanpeka strujom.

„Radimo sve što možemo, a i više nego što možemo. Velika je hladnoća. Angažovali smo još 50 ljudi“, kazao je Cvijetić.

Ministar energetike Aleksandar Antic izjavio je sinoć za B92 da je uzrok ponovnog nestanka stroje lociran na oko kilometar i po od Majdanpeka na putu ka Kostolcu. “To je vrlo nepristupaan teren i ekipe se trenutno probijaju ka taki prekida“, rekao je on.

Struja u Majdanpeku došla je sinoć oko 19.30, a ubrzo potom je ponovo nestala.

Marić: Majdanpek će dobiti još dva agregata

„Sektor MUP-a za vanredne situacije uputiće u Majdanpek još dva velika agregata koja bi trebalo da budu dopremljena u toku noći ili jutra“, izjavio je načelnik tog sektora Predrag Marić koji smatra da je ipak trebalo uvesti vanrednu situaciju u tom gradu koji već četiri dana nema struje.

On je za B92 rekao da su zaista neverovatno teški uslovi života za žitelje Majdanpeka u protekla tri dana, ali da je uvođenje vanredne situacije mogućnost i pravo opštinskog štaba za vanredne situacije koji se nije odlučio za taj potez.

„Za nas je iz Sektora najvažnije da mi njima dostavimo sve što im je neophodno i to radimo protekla tri dana, najviše agregata. U toku jučerašnjeg dana smo poslali deset manjih agregata“, rekao je Marić.

Navodeći da je porodilište u Majdanpeku od juče ospobljeno uz pomoć agregata, on je rekao da se očekuje da tako bude i u nekim drugim javnim objektima kao što su vrtići, policijska stanica, banke. Marić je naveo da Sektor MUP-a za vanredne situacije reaguje na svaki zahtev opštinskog štaba za vanredne situacije, a da Crveni krst radi svoj posao jako dobro, dostavlja hranu i vodu za piće.

„Bez obzira na činjenicu da li će struja doći večeras, noćas ili sutra dok god se stanje sa snabdevanjem struje ne stabilizuje u Majdenpeku, po nama, agregati treba da budu tamo u što većem broju, i ne samo agregati nego i grejalice, kaloriferi, ćebad“, kaže Marić. On je naveo da nije potrebna evakuacija, jer se u Majdanpeku ne radi ni o polavi ni o zemljotresu.

„Ako ćete nekoga da evakuišete morate da za 5.000 ljudi nađete smeštaj koji je mnogo bolji nego što sada imaju, a da ne pričam o panici, da ne pričam o činjenici da ima starih i bolesnih“, rekao je Marić i dodao da je svakako mnogo važnije da se dođe do svakog stana i da se svakom pruži pomoć.

Lično mislim da je bilo potrebe za proglašenje vanredne situacije u Majdapeku, ali proglašenje vanredne situacije ne podrazumeva evakuaciju stanovništva“, rekao je Marić za RTS.

Gašić u Majdanpeku, Vojska poslala agregate

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je da je Vojska Srbije uputila tri agregata u Majdanpek. „Uputićemo koliko god još bude potrebno da problem prevaziđemo“, poručio je ministar u Majdanpeku.

On se zahvalio građanima Majdanpeka na strpljenju, ali je istako da lokalne samouprave moraju mnogo više da se angažuju na prevenciji. „Ne sme da se desi da je pokvaren agregat u Domu zdravlja, ni da neko od lokalnih funcionera kaže da nema nafte“, istakao je ministar.

On je, kako je preneo RTS, dodao i da ga je direktor RTB „Bor“ obavesti da oni sada dele 7.000 vekni hleba.

Uspostavljene usluge fiksne i mobilne telefonije

Usluge fiksne i mobilne telefonije Telekoma Srbija u Majdanpeku i Donjem Milanovcu su u funkciji i pored veoma nepovoljnih vremenskih uslova, saopštio je Telekom Srbije.

„Uprkos činjenici da su brojne lokacije na kojima se nalazi telekomunikaciona infrastruktura pod ledom, radnici Telekoma Srbija su uspeli da osposobe opremu i uspešno je puste u rad“, navodi se u saopštenju.

U zavisnosti od situacije i vremenskih uslova, kako se dodaje, usluge fiksne i mobilne telefonije će i u okolnim manjim mestima biti uskoro osposobljene.

Ekipe Telekoma Srbija su neprestano na terenu, navodi se i dodaje da su veliki izgledi da neće biti prekida telefonskog saobraćaja u narednom periodu.