DRI u većini izveštaja uočila nepravilnosti

Vesti 04. dec 201409:27 > 09:31
Izvor: Medija centar Beograd

U većini izveštaja 130 institucija uočene su brojne nepravilnosti, izjavio je predsednik Državne revizorske institucije (DRI) Radoslav Sretenović i dodao da se one uglavnom odnose na nepoštovanje Zakona o budžetskom sistemu, Zakona o računovodstvu i reviziji i Zakona o platama.

„Kada je reč o lokalnim samoupravama nije poštovan Zakon o platama državnih organa i javnih službi jer su povećavane zarade zaposlenih u tim službama, preko osnovice, a najčesće uvećanjem koeficijenata“, izjavio je Sretenović gostujući na RTS-a.

On nije mogao da precizira za koliko je ostećen budžet Srbije zbog tih nepravilnsoti, ali, kako kaže, na nivou lokalnih samoupravi „svaki peti dinar je utrošen nepravilno“. „Nije evidentirana imovina, nije izvršen popis, prezadužen je budžet, nije poštovan Zakon o javnim nabavkama i još niz drugih nepravilnosti je utvrđen“, dodao je Državni revizor.

On je rekao da je ta institucija dobila zahtev od Ministarstva za rad u kome se traži da DRI izvrši kontrolu utroška sredstava za nevladine organizacije u prethodnom periodu. „To je sad na Savetu DRI koji će odlučiti da li će se vršiti revizija i u kom obimu“, rekao je Sretenović i dodao da po zakonu nije moguće preusmeriti budžetska sredstva namenjena za određenu namenu u druge svrhe.

Sretenović je najavio i da će DRI, u skladu sa programom, naredne godine započeti reviziju političkih stranaka, ali je napomenuo da „ne može sada da govori o tome koje će to stranke biti, jer nije utvrđen program revizije“.

Sud će utvrditi da li je Lutrija oštetila budžet

Kada je reč o Državnoj lutriji Srbije, takođe je utvrđeno više nepravilnsoti, među kojima, kako je rekao Sretenović, i neuplaćena ostvarena dobit od 227 miliona dinara.

„I pored toga DLS je orgnizovala nove igre na sreći bez saglasnosti Vlade, Ministarstva finansija i Uprave za igre na sreću. Zatim zaključivani su višemilionski ugovori, a bez sprovođenja javnih nabavki“, objasnio je Sretenović.

DRI je, prema njegovim rečima, na zahtev Tužilaštva dostavila izveštaj o DLS, a da li je oštećen budžet to će, kako je dodao utvrditi sud.