Dejanović: Surogat materinstvo kad se iscrpe sve mogućnosti

Vesti 04. dec 201409:39 > 09:43
Izvor: Medija centar Beograd

Predsednica parlamentarnog Odbora za zdravlje i porodicu Slavica Đukić Dejanović izjavila je, govoreći o mogućnosti uvođenja surogat materinstva, da je realno parovima, koji žele da imaju decu, a iscrpli su sve mogućnosti koje pružaju medicina i nauka, omogućiti da postanu roditelji.

Realno je parovima omogućiti da postanu roditelji u skladu sa određenim pravilima koje imaju kulturološki, jezički, naučni, medicinski, biološki i duboko ljudski kodeks, rekla je Đukić Dejanović za TV Pink.

Đukić Dejanović je ukazala da je reč o temi koja je par ekselans aktuelna za Srbiju, koja teži harmonizaciji sa svetom, da bi pojmovnikom moralo biti definisano surogat materinstvo i da postoje pitanja koja mora rešiti zakon u toj oblasti. Za donošenje tog zakona, prema njenim rečima, neophodno je angažovanje ogromnog broja stručnjaka iz domena psihologije, etike, medicine, raznih naučnih oblasti, kulture, informisanja, paralelnih prava zemalja koje već imaju surogat materinstvo, odnosno majku.

Đukić Dejanović je objasnila da bi trebalo da se definaše da li će se pod surogat materinstvom podrazumevati biološki potpomognuto najpre začeće, a zatim samo trudnoća, posle čega bi žena, koja je rodila bebu, ustupiti tu bebu. Potrebno je, prema njenim rečima, definisati da li će surogat majka biti žena koja će imati implementiranu oplođenu jajnu ćeliju od budućih roditelja bebe, a ona biti samo nosilac trudnoće.

Na taj način bi kompletno materinstvo od prvog dana rođenja bebe pripadalo paru koji to želi, rekla je Đukić Dejanović i ukazala na mogućnost da surogat majka bude osoba, koja je iz nekih razloga već zatrudnela, pa bi to bio način usvojenja takve bebe odmah posle rođenja. Đukić Dejanović je podsetila da je jedan od najjačih nagona i potreba čoveka roditeljski nagon i da njegovo neostvarenje izaziva psihološku i socijalnu patnju.

Jedan od predloga prednacrta Građanskog zakonika jeste i taj da se u Srbiji uvede surogat materinstva čime bi parovi koji ne mogu da imaju decu dobili mogućnost da ipak postanu roditelji.