MSP: Pisimo Lopandića potvrda opravdanosti opoziva

Vesti 22. jun 201618:37 > 18:41
N1

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije (MSP) reagovalo je povodom objavljivanja pisma ambasadora Duška Lopandića u medijima. MSP navodi da je to pismo "samo još jedna potvrda opravdanosti predloga za njegov opoziv sa mesta šefa Misije Republike Srbije pri EU".

U saopštenju MSP navodi se da je pismo ambasadora, koji je opozvan iz Brisela, kroz zvaničnu komunikaciju Ministarstva upućeno Ivici Dačiću, a dostavljeno i kabinetima predsednika, premijera i ministarke Jadranke Joksimović.

Ministarstvo tvrdi da je ambasador Lopandić opozvan u skladu sa Ustavom i zakonom, na isti način na koji je i imenovan pre tri godine.

„Ministarstvo spoljnih poslova nijednim svojim činom nije izašlo iz diplomatske prakse i ničim nije narušilo integritet bilo kog ambasadora, ali zbog neistina koje pismo sadrži, dužni smo da saopštimo da je apsolutno netačno da je naša Misija pri EU povodom sramne izložbe o Stepincu u Evropskom parlamentu reagovala brzo i na odgovarajući način, kao i da ambasador Lopandić, kako on kaže, nije u suštini načinio ozbiljnu profesionalnu grešku“, piše u saopštenju MSP.

Dodaje se da Lopandić i Misija u EU nisu obavestili Ministarstvo spoljnih poslova o organizovanju izložbe o Stepincu, već su informacije o tome stigle od ambasadora u Vatikanu.

„Informaciju o tome dobili smo iz Vatikana od ambasadora Mirka Jelića dan pre otvaranja izlozbe, 13. juna“, navodi MSP i ističe da je Jelić obavestio da je danima trajao konkurs za najbolji slogan izložbe.

„Umesto da Misija u Briselu nas obaveštava, Vatikan i Ministarstvo spoljnih poslova obaveštavaju našu Misiju i ambasadora Lopandića o toj izložbi. Na zahtev ministra Dačića, ambasador Lopandić se pismeno izjasnio 14. juna, na dan kada je izložba otvorena, kako se to desilo. Ambasador Lopandić se pismeno izjasnio da su o pripremi izložbe o Stepincu upoznati već neko vreme, citiramo ‘od pre oko tri nedelje’, i da, na žalost, danas su konstatovali da informacija o izložbi nije bila dostavljena od strane ove Misije Ministarstvu spoljnih poslova, što je, kako kaže ambasador Lopandić, propust“, saopštio je MSP.

Ministarstvo dodaje da je i Bojan Pajtić reagovao pre ambasadora Lopandića i Misije, koja je reagovala tek na dan otvaranja izložbe.