U decembru konkurs za nove javne beležnike

Vesti 04. dec 201412:07 > 12:12
N1

Predsednik Komore javnih beležnika Miodrag Đukanović najavio je da će u decembru biti raspisan konkurs za izbor novih beležnika u Srbiji.

„Tokom decembra, Komora će raspisati konkurs za izbor novih (beležnika), i to u opštinama u kojima do sada nisu izabrani, a potom i u opštinama u kojima se pokazalo da postojeći broj notara nije dovoljan“, rekao je Đukanović u intervjuu za najnoviji broj „Nedeljnika“.

Kako je naveo, u Srbiji je izabrano 93 javnih beležnika, a predviđeno je da ih bude 371.

„To je delatnost čiji su osnovni ciljevi povećanje sigurnosti pravnog prometa i time zaštita interesa građana uz ubrzanje pravnog prometa i rasterećenje pravosuđa“, rekao je predsednik Komore javnih beležnika.

On je podsetio da beležnici po Zakonu o javnom beležništvu ne smeju biti članovi političkih stranaka, niti ih smeju finansirati.

Komentarišući navode da su usluge beležnika nepovoljnije od ranijih tarifa, Đukanović je istakao da u „najvećem broju slučajeva nisu bitno povećane cene koje su građani plaćali pre imenovanja javnih beležnika“, posebno kada se ima u vidu da se postupak overe sastojao iz dva dela – sastavljanja isprave, što su najčešće radili advokati, i overe u sudu.

„Pri tome posebno imam u vidu da je poslednjom izmenom zakona omogućeno da ugovore o prometu nepokretnosti sastavljaju građani sami ili za to angažuju advokate, pa takve isprave solemnizuju (overavaju) beležnici uz 40 odsto manju cenu u odnosu na onu kada notari sastavljaju ispravu“, kazao je Đukanović.

Kako je dodao, tarifa o nagradama beležnika je već izmenjena i smanjene su neke cene, poput onih o sastavljanju založnih izjava. „Osnovni utisak je da je beležništvo zaživelo na celoj teritoriji Srbije, i to prema mojoj oceni uspešno, jer građani prepoznaju značaj i ulogu notara. I tu nema regionalnih razlika“, zaključio je Đukanović.