Vulin optužio NVO da kriminalizuju konkurs

Vesti 04. dec 201413:18 > 13:22
Izvor: Tanjug/Danilo Peternek

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da je kriminalizacija konkursa za budžetske dotacije nevladinim organizacijama počela upravo od tih organizacija.

Vulin je ocenio da se u ovom slučaju više radi o sukobu među nevladinim organizacijama nego što Ministrastvo ima tu neku konkretnu ulogu. „Nisam ja kriminalizovao konkurs i nisam se ja bavio napadima na konkurs pre nego što je on bio završen i pre nego što je stiglo jedno, jedino rešenje“, rekao je Vulin, odgovorajući na pitanja novinara, posle posete Pokrajisnkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

On je ocenio da su za to ipak odgovorni oni koji nisu mogli da sačekaju rezultate konkursa, naglasivši da nije želeo da se tim povodom na bilo koji način pominju Ministarstvo rada, Vlada ili njegovo ime u bilo kakvom kontekstu zloupotrebe. Ministar je istakao da je to što je učinilo Ministarstvo bilo najefikasniji način u vezi sa rešavanjem problema tog konkursa.

Vulin je objasnio da je dobar deo dece, koja će dobiti taj novac, već u sistemu socijalne zaštite tako da se, kako je rekao, potpuno ispunjava svrha tog konkursa o poboljšanju uslova socijalne zaštite. On je rekao i to da bi novac u suprotnom bio vraćen u budžetsku rezervu i trošen za druge potrebe, dok se na ovaj način čuva funkcija tog novca i ministarstvo istovremeno ne dozvoljava bilo kakave zloupotrebe.

Na pitanje da li će Ministarstvo u vezi za tim konkursom sprovesti neku internu kontrolu, on je istakao da nijedan dinar namenjen NVO nije potrošen tako da se već na samom startu ne može govoriti o bilo kakvom nenamenskom trošenju.

Na molbu da prokomentariše zahtev NVO da podnese ostavku, Vulin je rekao da je to potpuno legitimna inicijativa, jer “ svako ima pravo da traži da neko bude smenjen ili postavljen“.

Ponovljen zahtev za smenu Vulina

Više udruženja građana ponovo je zatražilo smenu ministraVulina zbog, kako tvrde, nepravilnosti kojih je bilo na konkursu za dodelu sredstava za unapređenje sistema socijalne zaštite, ali i od Tužilaštva da reaguje po službenoj dužnosti, a od poslanika da o tome otvore raspravu u parlamentu.

Milan Antonijević iz YUCOM-a rekao je na konferenciji za novinare u Kući ljudskih prava da će udruženja građana podneti krivičnu prijavu protiv NN lica zbog svega što se, kako je rekao, dešavalo na konkursu i da od Tužilaštva očekuju da se ozbiljno pozabavi pokušajem zloupotrebe službenog položaja.

Udruženja građana traže da se zvanično poništi konkurs za dodelu tih sredstava, koji je raspisalo Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, te da se objavi koji su članovi komisije učestvovali u ocenjivanju predloga projekata.

Povodom najava ministra Vulina da će sredstva od tog konkursa preusmeriti u Fond za lečenje dece obolele od retkih bolesti, udruženja tvrde da on nije vlasan da donosi takve odluke i da je državnim budžetom propisano gde ta sredstva treba da idu.

Pored YUCOM-a potpisnici ovih zahteva su i Građanske inicijative, Centar za razvoj neprofitnog sektora, Crta i Centar za praktičnu politiku.