Srbija na čelu OEBS-a želi da doprinese miru u Ukrajini

Vesti 04. dec 201414:30 > 14:34
U.S: Department of State

Prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Srbije Ivica Dačić ocenio je da ukrajinska kriza predstavlja ozbiljnu pretnju za stabilnost regiona i evropsku bezbednost i istakao da Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) može efikasno da doprinese rešavanju izazova koji proizilaze iz krize.

„Neuspeh u sprečavanju eskalacije ove krize ukazao je na neophodnost daleko intenzivnijeg političkog angažovanja država učesnica, posebno u našem radu na razvijanju efikasnih mehanizama za sprečavanje konflikata“, rekao je Dačić na 21. sastanku Ministarskog saveta OEBS-a u Bazelu.

Dačić je, na skupu kojim se završava predsedavanje Švajcarske OEBS-u, upozorio da je kriza u Ukrajini uzela previše života i ponovio da se od samog početka Srbija zalagala za njeno mirno rešavanje i izražavala podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

„Kada smo se kandidovali za konsekutivno predsedavanje OEBS-u pre tri godine, nismo mogli da predvidimo da će region OEBS-a 2014. biti suočen sa jednom od najvećih kriza od kraja hladnog rata. Stanje u i oko Ukrajine i dalje predstavlja ozbiljnu pretnju za stabilnost regiona, ali utiče i na širi kontekst evropske i globalne bezbednosti“, upozorio je Dačić.

On je ocenio da je neuspeh u sprečavanju eskalacije ove krize ukazao na neophodnost daleko intenzivnijeg političkog angažovanja država učesnica, posebno „u našem radu na razvijanju efikasnih mehanizama za sprečavanje konflikata“.

Dačić je podvukao da poštovanje dogovorenog prekida vatre i potpuno obustavljanje neprijateljstava predstavljaju ključne preduslove za smirivanje situacije i mirno rešavanje krize. „Tri meseca posle potpisivanja protokola i memoranduma u Minsku, još je potrebno mnogo da se oni sprovedu u delo i pozivamo sve aktere da podrže aktivnosti Specijalne posmatračke misije predviđene ovim dokumentima, uključujući plan Specijalne posmatračke misije o monitoringu ukrajinsko-ruske granice“, rekao je Dačić.

On je izrazio nadu da će ova dva dokumenta označiti početak sveobuhvatnog mirovnog procesa, koji će osigurati kako bezbednost na terenu, tako i stvaranje uslova za inkluzivne političke procese unutar Ukrajine.

„Kao budući predsedavajući, nastavićemo da podržavamo rad svih izvršnih struktura OEBS-a u Ukrajini, posebno Specijalnu posmatračku misiju, koja ima ključnu ulogu u implementaciji ovih dokumenata“, rekao je Dačić.

Možemo da pomognemo svojim iskustvom

Uz ocenu da je „potrebno da se pređe sa reči na dela“, Dačić je naglasio važnost omogućavanja prisustva i operacija OEBS-a na terenu. „S obzirom na to da dolazimo iz regiona koji se još uvek suočava sa brojnim teškoćama, ali je rešen da gleda u budućnost, možemo da doprinesemo tim procesima svojim iskustvima sa Zapadnog Balkana, posebno kada se radi o pozitivnoj ulozi OEBS-a i saradnji sa drugim relevantnim međunarodnim organizacijama“, rekao je on.

Ministar Dačić je rekao da treba raditi i na ostvarivanju drugih ciljeva na Zapadnom Balkanu, ocenivši da je briselski sporazum od 17. aprila 2013. predstavljao proboj u dijalogu između Beograda i Prištine.

„Naša Vlada izrazila je jasnu odlučnost da nastavi konstruktivni dijalog sa Prištinom i da u potpunosti sprovodi postignute dogovore u cilju rešavanja ukupne situacije u još uvek osetljivom bezbednosnom okruženju“, istakao je Dačić i dodao da je OEBS, zahvaljujući statusno neutralnom pristupu u sprovođenju aktivnosti u skladu sa rezolucijom UN SB 1244, značajno doprineo poboljšanju situacije na terenu.

On je čestitao Švajcarskoj na posvećenosti i profesionalnosti tokom predsedavanja OEBS-u i dodao da će Srbija pokušati da sledi njene visoke standarde tokom svog predsedavanja od 1. januara sledeće godine.