Tufegdžić: Predaja Šarića dobro smišljena taktika

Vesti 25. jun 201620:49 > 20:51
N1

Novinar Vojislav Tufegdžić ocenio je da na suđenju Darku Šariću za organizovanje šverca kokaina nešto u procesnom smislu nije bilo kako treba, čim je Apelacioni sud ukinuo presudu kojom je on osuđen na 20 godina zatvora za pomenuto krivično delo.

Kako je u petak objavljeno na sajtu Apelacionog suda, presuda Šariću ukinuta je zbog „bitne povrede odredaba krivičnog postupka“, a predmet je vraćen na ponovno suđenje.

Tufegdžić je za Dnevnik N1 izjavio da ne veruje da u Apelacionom sudu sede neozbiljni ljudi koji bi sebi mogli da dozvole da nagađaju ili navijaju za jednu ili drugu stranu u procesu koji se vodi protiv Šarića. On dodaje i da su zahvaljujući medijima i neodgovornim izjavama političarima, očekivanja javnosti u vezi sa presudom Šariću bila prevelika.

Gost Dnevnika podseća da je proces protiv Šarića komplikovan, te da optuženi ima ozbiljnu finansijsku i organizacionu potporu, kao i dobre veze. Takav proces, međutim nije jedinstven, ocenjuje Tufegdžić i dodaje da je uobičajen u svetskim razmerama.

On podseća da se Šarić svojevremeno predao policiji i ocenjuje da se nije predao tek tako, već da je reč o dobro smišljenoj taktici.

Tufegdžić ističe i da tužilaštvo traži maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora, dok odbrana traži osloboađajući presudu, tako da očekuje da u ponovljenom suđenju ishod bude jedno od ta dva, jer je svako ubeđen i kvalitet svojih argumenata i ne vidi se prostor za kompromis.