Vulin: Sa budžeta skinuto oko 200 invalidskih penzija

Vesti 04. dec 201415:01 > 15:10
Izvor: N1

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da je oko 200 invalidskih penzija do sada skinuto sa budžeta, posle provere koja je u toku.

„Posle ove provere neće biti ni najmanje sumnje u invalidsku penziju”, niti će se neko usuditi da bespravno dobije ili odobri takvu penziju, jer “vidi kakva je reakcija države“”, rekao je Vulin prilikom posete Pokrajinskom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Vulin je napomenuo da je, u okviru provere invalidskih penzija, do sada “trijažirano” bezmalo 23.000 ljudi, na ponovni pregled pozvano je skoro 3.000 osoba, od kojih je više od 400 njih odbilo da se pojavi na poziv odgovarajuće komisije.

Napominjući da je tih skoro 200 invalidskih penzija skinuto s budžeta, jer “ili se stanje popravilo ili nije bilo prava da se te penzije dobiju”, on je istakao da je 16 osoba tim povodom predato Tužilaštvu i dodao da je u toku istraga i provera za brojne druge invalidske penzije.

““To je ogroman posao koji niko nije hteo da radi, isključivo iz političkih razloga, zato što niko nije hteo da se zamera sa 320.000 birača“”, rekao je Vulin naglasivši da će provera, koju je pokrenulo resorno ministarstvo, biti urađena do kraja “zato što je to dobro za budućnost ove zemlje”.

Ministar je kazao da je provera invalidskih penzija trebalo da bude urađena još 2003. godine i da je prema zakonu to moglo da se radi do 2008. godine, ali s tim poslom niko nije hteo da se suoči do aktuelnog ministarstva, odnosno ove Vlade Srbije.

„“Mi smo jedini koji smo imali hrabrost, volju i energiju da to počnu da rade“”, istakao je Vulin naglasivši da ima veliko poverenje u komisije koje rade veštačenja invalidskih penzija.

Sledeće godine se uvode ograničenja za korisnike invalidskih penzija?

„Te komisije rade istovremeno dva posla, odnosno redovna veštačenja za one koji bi trebalo da idu u invalidsku penziju kao i provere za one penzionere za koje postoji sumnja da njihova invalidska penzija nije ostvarena u skladu sa zakonom“, objasnio je ministar i najavio da bi iduće godine mogle da budu donete izmene Zakona o penzijskom osiguranju, korišćenjem i zaključaka dobijenim ovom proverom.

Biće predloženo između ostalog, kako je naveo ministar, da se o šifri određene invalidske penzije obavesti Ministarstvo unutrašnjih poslova, tako da neće moći svako da vozi automobil ili da dobije dozvolu za oružje, ukoliko ima određene šifre invalidske penzije.