LDP preko Vračara ide ka Nemanjinoj?

Vesti 26. jun 201618:10 > 19:19
Tanjug/Oksana Toskić

Da li je novoformirana koalicija naprednjaka i jednog odbornika LDP-a u beogradskoj opštini Vračar, zapravo uvod u formiranje takozvane "široke koalicije" na republičkom nivou? Dok Čedomir Jovanović ne daje precizan odgovor, analitičari očekuju ulazak LDP-a u Vladu Srbije.

Dok se o saradnji LDP-a sa Srpskom naprednom stranku na republičkom nivou i dalje samo spekuliše, njihova saradnja na lokalu mogla bi da pomogne naprednjacima da u beogradskoj opštini Vračar postanu vlast, i tako posle više od 20 godina zbace sa tog trona demokrate. Da li je to uvertira za pravljenje takozvane „šire koalicije“ u republici čiji bi LDP bio sastavni deo?

Da li je Mihajlo Grupković, odbornik LDP-a, sada već novi predsednik skupštine opštine Vračar, samovoljno prihvatio kandidaturu SNS-a na tu funkciju ili je za to imao dozvolu rukovodstva stranke? Lider LDP-a Čedomir Jovanović kaže da stranka stoji iza takve odluke. “Naravno da sarađujemo jedni s drugima i da tako važne odluke nisu donete bez naše saglasnosti”, navodi on.

Tog petka u skupštini opštine Vračar naprednjaci su aplaudirali jednom “LDP-ovcu”. Deo onih kojima nije bilo do aplauza, poput šefa beogradskih demokrata Balše Božovića, potez LDP-a tumače s oprezom.

“Gladamo na to kao na kršenje koalicionog sporazuma koji su imali sa Demokratskom strankom. Mi smatramo da to nije korektno, ne znamo o čemu je zapravo bila reč i da li je to deo nekih širih dogovora LDP-a sa SNS-om, ne želim zaista da ulazim u te ocene, to je pre svega pitanje za njih”, poručuje Božović.

Drugi deo nesuđene vlasti na Vračaru – pokret “Dosta je bilo” Saše Radulovića – bez dlake je na jeziku. “Javno pitamo LDP Čedomira Jovanovića i nihovog predstavnika na Vračaru Mihajla Grupkovića šta su dobili da bi prevarili prevarili Vračarce i ušli u dil sa SNS”, stoji u saopštenju pokreta “Dosta je bilo”.

Jovanović odgovara da mu ne pada na pamet da se pravda, kako kaže, Vučićevom ministru. Za N1 dodaje da je takva odluka bila jedini način da se izbegnu novi izbori, jer LDP-u nije bila alternativa da glasa za “Dosta je bilo” koji je, tvrdi Jovanović, ucenjivao i LDP i DS.

Na glasine da je Vračar jedan od ustupaka LDP-a za ulazak u Vladu, ovako odgovara: “Kakve veze ima Vračar s ulaskom u republičku Vladu!? Mislim da nema razloga ni za kakvu mistifikaciju, svako zna šta je ono što LDP može da radi bez obzira da li govorimo o Vračaru ili o republičkoj Vladi. Ako je to potreba ove zemlje, ako su ljudi spremni da tako nešto prihvate, onda sam dužan da taj posao radim zajedno s njima“.

Slično se sličnom raduje, komentariše iste spekulacije profesor Jovo Bakić. Ako Čedomir Jovanović ne uđe u vladu, Bakić bi bio veoma iznenađen jer tvrdi dogovor između LDP-a i SNS-a postoji od ranije.

“Te dve stranke dele isti vrednosni sistem i zato je normalno da su se dogovorile za Vračar, kao što je normalno da su se dogovorile i za Vladu. Taj vrednosni sistem je ‘potkradati građane pod krinkom priče o EU’”, tvrdi Bakić.

Ako LDP i ne bude deo Vlade, imaće s njom političko – poslovni aranžman, veruje Bakić, a to, objašnjava, znači da će LDP dobiti mesta na nižim nivoima vlasti, što smo između ostalog, kaže, videli i u slučaju Vračar.