Mihajlović: Vlada će naći alternativu Južnom toku

Vesti 04. dec 201416:28 > 16:42
Tanjug/Oksana Toskić

Vlada Srbije će odgovorno naći način i alternativno rešenje za drugi pravac dotoka prirodnog gasa, ukoliko gasovoda Južni tok ne bude bilo, izjavila je potpredsednica srpske vlade Zorana Mihajlović.

Potpresednica Vlade je rekla da je Srbiji drugi pravac za snadbavanje gasom neophodan, ocenjujući da bi se tako uštedelo 40 dolara koje više plaća za tranzit 1.000 kubnih metara gasa kroz Mađarsku.

„Mi jesmo za Južni tok, ako ga bude. Ako ga ne bude, mi moramo da mislimo šta ćemo raditi u budućnosti“, rekla je Mihajlović.

Ona je ponovila da nikad nije bila protiv Južnog toka i protiv toga da Srbija mora da ima drugi pravac dotoka gasa, ali je istakla da je „vrlo, vrlo“ protiv onih koji su pregovarali energetski sporazum i nisu zaštitili interese Srbije.

„Tu zaista ubrajam i (Vojislava) Koštunicu i (Borisa) Tadića i Demokratsku stranku, jer nisu zaštitili srpske interese. Vi u energetskom sporazumu (sa Rusijom) nemate nigde mogućnost da se možda Južni tok ne radi, a kad toga nema onda to dalje znači da ne možete ništa učiniti ukoliko dođemo u situaciju da Južnog toka definitivno nema, mada se još uvek ne zna krajnji ishod“, rekla je potpredsednica Vlade Srbije.

„Nemoguće je menjati ugovor o prodaji NIS-a“

Mihajlović je istakla da nije bila ni u jednoj stranci kada je 2008. godine „jasno rekla da postoji problemi sa srpske strane pregovarača energetskog sporazuma“, dodajući da je srpski premijer Aleksandar Vučić „popravljao taj sporazum u odnosu na one pregovarače koji su pregovarali sporazum“.

Ona je precizirala da je Vučić uspeo u tome da srpske građevinske kompanije mogu da učestvuju ukoliko dođe do izgradnje Južnog toka.

Kako je istakla, možda je moguće i dalje u nekim delovima popravljati energetski sporazum sa Rusijom, kao što je do sada urađeno, ili da se poprave uslovi za skladište gasa u Banatskom dvoru, i da se poveća njegov kapacitet. Prema njenim rečima, kupoprodajni sporazum sa Rusima za Naftnu indistriju Srbije (NIS) nije moguće menjati i povezivati to sa Južnim tokom.

„Postoji ugovor o prodaji NIS-a koji se ispunjava i nema mogućnost za njegovu reviziju“, rekla je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.