Vučić: Nereagovanje na provokacije dokaz snage Srbije

Vesti 04. dec 201417:43 > 20:12
Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije

Srbija je stub stabilnosti u regionu i zato nije reagovala na provokacije, što je dokaz naše snage, a ne slabosti, istakao je srpski premijer Aleksandar Vučić u razgovoru sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, sa kojim se sastao u Njujorku, pred početak sednice Saveta bezbednosti o Kosovu.

Vlada Srbije je, kako je podvukao premijer Vučić, usvojila važne zakone, sprovela reforme, fiskalnu konsolidaciju i postigla aranžman iz predostrožnosti sa MMF-om, što ukazuje na to da je naša zemlja na dobrom putu i da nam ne treba bilo kakva destabilizacija Zapadnog Balkana.

On je istakao da će se Srbija, iako Beograd i Priština imaju različit stav po pitanju nezavisnosti Kosova, boriti za život ljudi na Kosovu, njihovu budućnost i nastaviti razgovore sa Prištinom pod okriljem Evropske unije.

Na početku sastanka, Ban Ki Mun je istakao da su UN uvek spremne da sarađuju sa Vladom Republike Srbije i zemljama u regionu.

„„Odnosi Beograda i Prištine su veoma važni i nadamo se da će dijalog na najvišem nivou biti nastavljen po formiranju Vlade u Prištini““, istakao je Ban.

Ban Ki Mun: Predsedavanje Srbije OEBS-om od velikog značaja

Generalni sekretar UN-a je naglasio da je predsedavanje Srbije OEBS-om od velikog značaja, jer će to omogućiti bližu saradnju sa UN na promociji mira i stabilnosti. Takođe je pozdravio odluku Srbije da poveća broj učesnika u mirovnim misijama pod okriljem UN širom sveta.

Premijer Vučić je, s tim u vezi, naglasio da se Srbija zalaže za povećanje broja učesnika u mirovnim misijama UN, jer želi da pomogne uvođenju mira širom sveta. Vučić se, takođe, zahvalio UN na pomoći upućenoj nakon poplava koje su zadesile Srbiju.

Generalni sekretar UN čestitao je vlastima u Beogradu i Prištini na napretku ka evropskoj budućnosti i ohrabrio što skoriji nastavak dijaloga na visokom nivou, pod okriljem EU. Evropska komisija, kako je primetio, u oktobarskom Izveštaju o napretku Srbije navela je da je napredak u normalizaciji odnosa od ključnog značaja za evropski put obeju strana.

Sastali se Vučić i Tači: Razgovor o miru i stabilnosti u regionu

Premijeri Kosova i Srbije, Hašim Tači i Aleksandar Vučić su se pred sednicu Saveta bezbednosti UN, sastali u Njujorku i razgovarali o ostvarivanju sporazuma i nastavku dijaloga vlasti u Beogradu i Prištini.

„Razgovarali o tome kada, kako i na koji način da se nastavi dijalog. Obojica smo izrazili želju da to bude što pre. Imamo različita mišljenja po pitanju nezavisnosti, ali ja mislim da je važno da moramo da razmišljamo o stabilnosti celog regiona i da je bolje da sve probleme rešavamo razgovorom, a ne na neki drugi način“, rekao je Vučić za RTS.

Kosovski premijer je na Fejsbuku napisao da se u zgradi UN sreo sa premijerom Vučićem.

„Razgovarali smo o nastavku dijaloga, o sprovođenju postignutih sporazuma, o miru i stabilnosti u regionu. Kosovo ostaje snažno opredeljeno za integraciju u EU i za dijalog sa susedima“, napisao je kosovski premijer.