Tadić: Nisam ja pregovarao o NIS-u, već Koštuničina vlada

Vesti 04. dec 201421:03 > 21:11
Izvor: N1 info

Bivši predsednik Srbije i lider SDS-a Boris Tadić smatra da ideja o realizaciji gasovoda Južni tok još nije gotova i da će se o tome još pregovarati. Takođe, tvrdi da je energetski sporazum sa Rusijom koji podrazumeva prodaju NIS-a za 400 miliona i rudnu rentu od tri odsto bio jedino rešenje u to vreme.

Gostujući u emisiji Pressing na N1, Tadić je rekao da energetika jeste radi politika u užem smislu te reče i može da posluži kao faktor ucene.

„Rusija poseduje energente i upotreblja svoj energetski potencijal a Evropa potrebuje energente. Smatram da ideja o Južnom toku nije konačno završena. O tome govore i evropski političari koji kažu da treba ponovo pregovarati“, istakao je Tadić.

Komentarišući situaciju u kojoj se državna naftna kompanija nalazila pre 2008. godine i primedbe da je prodata po mnogo nižoj ceni od realne, Tadić je ocenio da postoji običaj da se podiže vrednost onoga šta imamo u nebesa ali da je realnost drugačija. Realna situacija sa NIS-om bila je tragična: ogromni dugovi, niko nije hteo da uđe u tu kompaniju a država nije imala potencijal za modernizaciju.

Zašto je dozvoljena rudna renta od samo tri odsto?

Tadić ističe da je Srbija, pre dolazska NIS-a imala situaciju da NIS nije plaćao ništa i da su prodajom kompanije to podigli na tri odsto. Takođe, navodi da je bilo nemoguće procenat naknade za iskopavanje podići više, odnosno na 23 odsto, kao što je bilo u Rusiji jer tada ni Gasprom ne bi došao.

„Ne postoji energetska kompanija u svetu koja bi pristala da inevstira u Srbiju sa rentom od 23 odsto. Mi nismo izgubili ono što nismo imali. Mi nismo imali rudnu rentu od 23 odsto a dobili smo kompaniju koja radi, koja plaća dividende, ne truje građane Pančeva, koja nas ne upućuje da moramo da uvozimo derivate i ne podizemo zaduženost Srbije“.

Angelovski: Cena dogovorena još 2007, pre krize

N1 info

“Srbija je prodala NIS bez tendera i za to ne postoji opravdanje. Cena od 400 miliona evra je određena protokolom, zajedno sa energetskim sporazumom koji je potpisan u januaru 2008. godine, a iznos je dogovoren 2007. godine, pre krize. Uz NIS je prodato i pravo na eksploataciju rezervi nafte i gasa vredne šest milijardi evra. Rusi su dobili pravo da sve te rezerve eksploatišu uz rudnu rentu koja je najniža u Evropi”, kaže Angelovski, novinar “Insajdera” koji je radio na priči “Energetski nesporazum”.

Prema njegovim rečima, iako je u međuvremenu rudna renta povećana na sedam odsto, po klauzuli ugovora, ta renta se ne može primeniti na Rusiju.

Angelovski kaže da je Srbija Gaspromu dala većinsko vlasništvo nad Banatskim dvorom koje je jedino domaće skladište gasa čime smo, kako je rekao, i naftni i gasni sektor predali kompaniji koja pripada drugoj državi.

On kaže da je aranžman dogovoren na odvojenim sastancima koje je Aleksej Miler iz Gasproma imao sa Tadićem i Koštunicom u oktobru 2007. godine.

Angelovski kaže da je sporazum sa Rusijom, međudržavni ugovor, iznad domaćih zakona o kojima ne može da se izjasni Ustavni sud i da zbog toga postoji mogućnost za zloupotrebe, kao što je nesprovođenje javnih nabavki i menjanje cene aranžmana.

Nisam ja pregovarao

Odgovarajući na primedbe da je učestvovao u pregovorima, Tadić kaže da kao predsednik Srbije nije učestvovao u pregovorima već je to radila Vlada Vojislava Koštunice i ministar Velimir Ilić.

Prema njegovim rečima, cena od 400 miliona je ispregovarana još 2007. godine. „Ja sam otvorio pitanje cene ali Rusija nije htela da pristane na reviziju postojećeg sporazuma. Srbija nije imala kapacitet da pregovara jer nije bila članica EU niti članica NATO“, navodi Tadić i dodaje da su 2008. godine, kada je došlo do realizacije sporazuma, cene naftnih kompanija su pale.

Komentarišući da su sporazumi sa Rusijom potpisani kao bi on dobio prednost u tadašnjoj predsedničkoj kampanji u odnosu na Tomislava Nikolića, bivši predsednik je rekao da su to besmislice i da je njegov motiv bio to da Srbija dobije alternativno snabdevanje ako dođe do krize.

Pitao sam Putina šta ako ne bude Južnog toka

Odgovarajući na pitanje da li je, nakon potpisivanja sporazuma, pitao predsednika Rusije šta će se desiti ako ne bude realizacije Južnog toga, tadić je rekao da jeste i da mu je Vladimir Putin tada rekao da će o tome razgovarati ako do toga dođe.

Vučić me zvao u Vladu nakon izbora, ali sam odbio

Tadić navodi i da ga je lider SNS-a Aleksandar Vučić nakon izbora 2014. godine zvao da uđe u Vladu ali da je on to odbio.