Beograd opredeljen za nastavak pregovora sa Prištinom

Vesti 04. dec 201421:53 > 21:56
Tanjug/Zoran Žestić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da je Beograd čvrsto opredeljen da nastavi aktivno i konstruktivno učešće u razgovorima sa Prištinom na svim nivoima, kao i u primeni do sada postignutih dogovora.

On je, u obraćanju Savetu bezbednosti UN u Njujorku, kazao da je Srbija spremnza nastavak procesa jer je dijalog jedini put da se dođe do osnovne želje, a to je mir na Balkanu, kao osnovu za njegov razvoj.

„I posle čitavog veka sukoba, ratova, žrtava… ova Vlada je, u odnosu prema Albancima, napravila iskorak koji se savim sigurno može nazvati istorijskim. Ova Vlada je umesto sukoba izabrala dogovor, umesto problema reršenja i što je najvažnije, umesto smrti – život“, poručio je Vučić.

„Mi želimo normalnu, pristojnu i uređenu Srbiju, i svesni smo da je ona moguća samo u istom takvom okruženju. Jasno nam je da je dijalog jedini put do tog cilja, i učinićemo sve da se on nastavi upravo na način koji je Srbija i promovisala – donošenjem rešenja koja poboljšavaju život ljudi na Kosovu i Metohiji“, poručio je premijer.

To, kako je naglasio, neće sprečiti Srbiju da nastavi da insistira na svom stavu da je samoproglašena kosovska nezavisnost nelegalna, ali, verovatno i prvi put u mnogo godina, taj stav Vlade Srbije ne sprečava život na Kosovu i Metohiji.

„Upravo suprotno, mi smo tom životu posvećeni, stavljajući ga ispred svih ostalih interesa“, dodao je Vučić.

„To što Srbija hoće da razgovara, ne znači da je slaba, to što smo konstruktivni, ne znači da je Srbija popustljiva, to što verujemo, ne znači da smo naivni“, poručio je Vučić.

Vučić je, međutim, istakao da Beogradu za dalje razgovore nedostaje sagovornik sa druge strane stola, budući da organi izvršne vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini ni pola godine nakon održanih izbora još uvek nisu formirani.

„Očekujemo da ta vlada bude formirana u narednim danima“, ukazao je on.

Prema Vučićevim rečima, bez obzira na to što nije formirana vlada u Prištini Beograd je do danas sproveo čitav niz mera na koje se Briselskim sporazumom obavezala.“Usvojili smo izmene Zakona o visokom obrazovanju i novu uredbu o katastru, kako bi se omogucila puna primena ranije postignutih sporazuma u datim oblastima“, podsetio je on.

Zarif: Prevazići institucionalnu blokadu

Šef UNMIK-a Farid Zarif pozvao je političke vođe na Kosovu i Metohiji da završe proces formiranja vlade i ukazao da je potrebno stvoriti novi zamajac u pregovorima Beograda i Prištine i nastaviti sastanke na visokom nivou.

Zarif je na sednici Saveta bezbednosti, predstavljajući redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna o situaciji na Kosovu, rekao da je kašnjenje od šest meseci u formiranju vlade u Prištini nanelo štetu, jer je došlo do kašnjenja u institucionalnim reformama i nastavku dijaloga sa Beogradom.

On je pozdravio to što su i u tom prelaznom periodu nastavljeni tehnički pregovori.

„Svakako ponavljam da je potrebno stvoriti novi zamajac i nastaviti sastanke na visokom nivou što je pre moguće, kako bi obe strane realizovale obećanja i iskoristile prilike koje donose EU i evropske integracije“, rekao je Zarif.

On je pohvalio kosovske bezbednosne strukture i policiju zbog zaustavljanja ekstremizma, kao i osude uvredljivih grafita na manastiru Visoki Dečani od strane kosovske predsednice Atifete Jahjage i drugih političara.