Ambasadori UN: Nastaviti dijalog, formirati specijalni sud

Vesti 05. dec 201408:18 > 08:25
Tanjug / Ognjen Stevanović

Ambasadori zemalja članica Saveta bezbednosti pozvali su u Njujorku na što skorije formiranje institucija na Kosovu, kako bi se omogućilo osnivanje specijalnog suda za ratne zločine i nastavak dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou.

Većina ambasadora učesnika u sednici Saveta bezbednosti UN o KiM osudila je napade na srpsku zajednicu, njenu imovinu i kulturno nasleđe u pokrajini, ali su imali različito mišljenje o nastavku misije UNMIK-a, a britanski ambasador predložio je i ređe održavanje sednica SB o KiM.

PROČITAJTE I:

 Ambasador Rusije Vitalij Čurkin izrazio je zabrinutost zbog negativnog uticaja političke krize na Kosovu i nemogućnosti političkih aktera da formiraju vladu na osnivanje specijalnog suda za zločine počinjene tokom i posle rata na Kosovu

Ti zločini, kako je podsetio, uključuju etničko čišćenje Srba i trgovinu organima.

„Počinioci moraju biti nađeni. Pozivamo UN da aktivno prati osnivanje tog suda,“ rekao je ruski ambasador.

On je istakao da Kosovo ni posle toliko godina nije postiglo napredak u vladavini prava što se, kako je ocenio, odražava i na ekonomsku situaciju. Izrazio je zabrinutost zbog sumnji da su visoki funkcioneri Euleksa učestvovali u korupciji iako su oni ti koji je trebalo da sprovode zakon.

Čurkin je istakao značaj međunarodnog prisustva na Kosovu i pozvao UNMIK da nastavi svoj mandat u „poptupnosti i dinamično“.

Vašington zabrinut zbog pretnji povratnicima

Ambasador SAD Dejvid Presman istakao je da Vašington sa nestrpljenjem očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine i napredak u primeni postignutih dogovora kao i funkcionisanje svih opština u skladu sa zakonom.

Pozdravio je napredak koji su učinili lideri na KiM da prevaziđu politički zastoj i pozvao ih da što pre formiraju skupštinu i vladu.

N1

„Napredak u dijalogu Beograda i Prištine i puna primena sporazuma ostaju od ključnog značaja za ljude na Kosovu, za napredak Srbije i Kosova prema evropskim integracijama i stabilnost u regionu,“ rekao je on.

Iako je dijalog političkom nivou u zastoju, napredak se nastavlja na tehničkom niviou uključujući sporazum o integrisanom upravljanju prelazima, osiguranju kola, slobodi kretanja, doadao je on.

„Pretnje povratnicima i ugrožavanje njihove imovine, vandalsko skrnavljenje manastira Dečani kao i zapaljiva retorika posle utakmice Srbija -Albanija su razlog za zabrinutost i ukazuju na potrebu da se udvostruče napori i ojača bezbednost „, rekao je on.

Ambasador Velike Britanije Lajal Grant istakao je da je normalizacija u odnosima Beograda i Prištine ključna za napredak prema EU i pozvao obe strane da primenjuju postignute sporazume.

On je istakao da je neophodno je da se nastave sastanci na visokom nivou kada bude formirana kosovska skupština i vlada.