Mekalister: Srpski voz putovaće godinama do Brisela

Vesti 05. dec 201408:43 > 08:46
Tanjug / Miloš Jelesijević

Srpski voz je na putu je ka Evropskoj uniji, ali će mu biti potrebno više godina da stigne do glavne stanice u Briselu, rekao je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister.

U međuvremenu bi trebalo da pomognemo Srbiji, da je ohrabrimo da sprovede reforme i prilično sam siguran da će prvo poglavlje u pregovorima biti otvoreno naredne godine“, rekao je Mekalister tokom obraćanja u Nemačkom maršalovom fondu.

Mekalister je ocenio da će se u pregovorima sa Srbijom krenuti od suštinskih pitanja, među kojima su reforma javne uprave i borba protiv korupcije, dok će Nemačka pažnju obratiti na normalizaciju odnosa sa Prištinom, preneo je Glas Amerike.

„Postoji 35 poglavlja u pregovorima Evropske komisije i Vlade Srbije i krenuće se od suštinskih pitanja. Prvo moramo da razgovaramo o nezavisnom sudstvu, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, reformi javne uprave, ekonomskoj politici. To su glavna, važna pitanja koje Srbija mora prvo da rešava. Naravno, posebno pitanje u Srbiji je normalizacija odnosa sa Prištinom na koje nemačka vlada, naročito kancelarka Angela Merkel, obraćaju puno pažnje“, naveo je novi izvestilac EP za Srbiju.

Primetan zamor od proširenja

Pregovori sa Srbijom, kao i sa Crnom Gorom i Turskom pokazuju da je Evropska unija otvorena za nove članice, dodao je Mekalister, uz ocenu da je ipak primetan zamor od prošširenja.

Prema rečima Mekalistera, Rumunija i Bugarska su pokazale da svi kriterijumi moraju da budu u potpunosti ispunjeni, ne samo na papiru, već i u realnosti.

„Nije od pomoći ni Evropskoj uniji, ni novim članicama pustiti ih da se pridruže EU ako uslovi nisu ispunjeni. Zbog toga Crna Gora i Srbija prolaze kroz veoma težak pregovarački proces, ali će to biti korisno za obe strane“,“ smatra on.

Evropska budućnost zapadnog Balkana

Nesumnjivo je, međutim, dodao je Mekalister, da zemlje zapadnog Balkana imaju evropsku budućnost.

„“Kao Nemac i član Demohrišćanske stranke kažem da zemlje zapadnog Balkana imaju jasnu evropsku perspektivu i ukoliko žele da se pridruže Evropskoj uniji, trebalo bi da im pomognemo, ali one treba da urade svoj domaći zadatak. Predstoji im dug put, moraju da sprovedu strukturne reforme u vezi sa javnom upravom, borbom protiv korupcije, izgradnjom nezavisnog sudstva ili ekonomskom politikom“,“ poručio je izvestilac EP.

Mekalister je zaključio da svoju ulogu u ovom procesu imaju i Sjedinjene Američke Države, posebno u slučaju Bosne i Hercegovine i Kosova, koje je nazvao „komplikovanim kandidatima“.