Slučaj Štrpci: Naređena istraga protiv pet osumnjičenih

REUTERS/Eric Gaillard/Ilustracija

Pripadnici MUP-a Srbije uhapsili su pet osoba osumnjičenih da su 1993. godine iz voza na relaciji Beograd - Bar izveli 20 ljudi i potom ih ubili. Na području Bosne i Hercegovine uhapšeno 10 osoba. Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević doneo naredbu o sprovođenju istrage protiv pet osumnjičenih.

G. L. (1956), J. L. (1953), Lj. V. (1962), D. V. (1960) i D. Đ. (1975) su uhapšeni po nalogu Tužilaštva za ratne zločine.

Na području Bosne i Hercegovine uhapšeno je 10 osoba zbog sumnje da su počinili zločin u mestu Štrpci.

Oni se terete da su, nakon legitimisanja putnika, nasilno izveli iz voza 20 civila – 18 Bošnjaka, jednog Hrvata i još jednu osobu, stranog državljanina, najverovatnije afričkog ili arapskog porekla, koje nikada nije identifikovana.

Osumnjičeni su putnike vojnim kamionom odvezli u Višegrad, u osnovnu školu u Prelovu.

Sumnja se da su oni, uz pretnju oružjem, civile odveli u fiskulturnu salu, gde su ih tukli, fizički zlostavljali, oduzeli novac, čekove i druge vrednosti. Nekima je naređeno da skinu odeću.

U prostorijama fiskulturne sale su ih držali dva časa, nakon čega su ih vezali žicom i odvezlu u selo Mušići, nekoliko kilometara dalje.

Osumnjičeni su kamion zaustavili u blizini spaljene kuće, a zatim su se čuli pucnji. Oni su se posle streljanja vratili u selo Prelovo, gde su podelili oduzete vrednosti. Tela žrtava su sutradan, 28. februara, bačena u Drinu.

Garderoba i lične stvari otetih putnika spaljene su kasnije na školskom dvorištu.

U okolini jezera Perućac su 2010. godine pronađeni i identifikovani posmrtni ostaci otetih Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera, Halila Zupčevića i Ilijaza Ličine.

Hicima iz vatrenog oružja ubili su Esada Kapetanovića, Ilijaza Ličinu, Fehima Bakiju, Šeća Softića, Rafeta Husovića, Halila Zupčevića, Senada Đečevića, Jusufa Rastodera, Ismeta Babačića, Tomu Buzova, Adema Alomerovića, Muhedina Hanića, Safeta Preljevića, Džafera Topuzovića, Rasima Ćorića, Fikreta Memovića, Fevziju Zekovića, Nijazima Kajevića i Zvezdana Zuličića.

Tužilac za ratne zločine naredio sprovođenje istrage

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević doneo je naredbu o sprovođenju istrage protiv pet osumnjičenih.

U saopštenju Tužilaštva za ratne zločine se navodi da je posle 21 godine, zajedničkim naporima Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, kao i policije dve zemlje, učinjen veliki korak u rasvetljavanju zločina nad građanima tadašnje SRJ, koji su oteti u mestu Štrpci, a potom zverski mučeni i ubijeni.

Vukčević je rekao da se na ovakav rasplet slučaja Štrpci čekalo godinama, pored ostalog i zbog opstrukcije državnih organa.

„Na ovome se može videti kompleksnost rada na ratnim zločinima. Rad je intenziviran pre dve godine, a mi smo konstatovali da je u toku postupka zapažena velika opstrukcija tadašnjih državnih organa u rasvetljavanju zločina“, rekao je Vukčević za B92.

On je napomenuo da bi „bilo besmisleno ukazivati i trošiti energiju“ na to ko je odgovoran i u čemu se sastoji opstrukcija i da je Tužilaštvo pre dve godine ponovo otvorilo rad na slučaju, što je i dovelo do ovakvog raspleta.

„Između ostalog promenili smo i pripadnike policije koje rade na tom predmetu, mislim da je to bio dobar potez, to je dovelo do ovoga što se sada dešava“, rekao je Vukčević.