Kirbi: Biće ruskog uticaja i kad Srbija uđe u EU

Vesti 05. dec 201410:45 > 10:46
Izvor: TANJUG/Miloš Jelesijević

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi ocenio je da će ruski uticaj na Balkanu biti prisutan i kada države regiona, uključujući i Srbiju, postanu članice Evropske unije, ali ističe da to nikako ne podrazumeva isključivanje evrointegracijskih procese u kojima je Srbija.

„Ne verujem da ce ruski uticaj ikada nestati iz ovog regiona. Očekujem da i nakon što Srbija postane članica EU ruski uticaj bude i dalje prisutan. Neće ulazak u EU značiti kraj odnosa sa Rusijom, to ne isključuje jedno drugo“, rekao je Kirbi u intervjuu za Slobodnu Evropu.

U vezi sa navodima da u Srbiji postoji cenzura u medijima, Kirbi kaže da su problem u regionu uslovi pod kojim posluju mediji kako bi bili ekonomski održivi i da je zabrinut zbog toga.

On je na pitanje da li veruje da će Srbija pre ili kasnije uvesti sankcije Rusiji, odgovorio da „mi ne tražimo od Srbije da uvede sankcije“ i dodao da su srpske vlasti rekle da su apsolutno nezainteresovane da to učine.

„Mi nismo tražili od Srbije da Rusiji uvede sankcije, već je to zahtev EU. Ali bez obzira na neuvodenje sakcija, trgovinska razmena sa Rusijom je tokom ove godine opala. Možemo govoriti o emocijama, ali najveći deo trgovinske razmene Srbija je zapravo ostvarila sa EU i susednim zemljama“, rekao je Kirbi.

On je dodao da bi voleo da je trgovinska razmena Srbije i SAD veća, ali je ocenio da dve zemlje imaju duboke ekonomske odnose i da su mnogo dublji nego što to statistika pokazuje.

Kirbi je naveo i da ne zna da li je zamrzavanje Južnog toka „dobra ili loša vesta za Srbiju“, ali ističe da je Srbiji, kao i drugima u svetu potrebna diverzifikacija u snabedavanju energentima.

„Srbija drugačija zemlja od one kakva je nekad bila“

Komentarišući da li je stav Vlade Srbije o ukrajinskoj krizi sada potpuno jasan, ambasador SAD kaže „da mu je drago da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine“ i da je to sada prilično jasno.

Kirbi je odbacio spekulacije da je potpredsednik SAD Džo Bajden zbog vojne parade dva puta razgovarao sa premijerom Srbije, već da je povod bila opasnost od Islamske države.

„Drago nam je što će naredne godine Srbija predsedavati OEBS-u, a tu će i Ukrajina imati veoma važnu ulogu. Drago nam je da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine“, naveo je Kirbi.

Upitan za njegova očekivanja od Srbije tokom predsedavanja i od šefa diplomatije Ivice Dačića, Kirbi je rekao da misli da će Dačić dobro obaviti taj posao i da je Srbija pristupila na veoma ozbiljan način.

„To je odlična prilika za Srbiju i njenu reputaciju. Da pokaže kakva je ona zaista, a to je, prema mom mišljenju, zemlja mnogo drugačija od one kakva je nekad bila“, objasnio je američki diplomata.

„Bio sam iznenađen da se Šešelj vratio“

Kirbi je ocenio da su odnosi u regionu krhki, ali ne i opasni, a za puštanje Vojislava Šešelja iz Tribunala rekao je da je njegov povratak mnoge uznemirio, ali da misli da „će se to vrlo brzo završiti“, kao i da je održavanje odnosa između Srbije i Hrvatske važno za obe države.

„Reći ću vam da nije bilo uslova za njega. To je prilično neobično. Verovatno je u pitanju presedan. Ne znam. Bio sam iznanađen da se vratio natrag, ali sud je nezavisan i može slobodno da donosi odluke“, rekao je on.

U vezi sa izjavom ministra Aleksandra Vulina da SAD stoje iza oslobađanja Šešelja, američki ambasador je rekao da to nije istina i dodao da nije tražio nikakvo objašnjenje od Vulina.