Artman: Uzaludan zahtev za vraćanje Šešelja u Hag

Vesti 05. dec 201412:08 > 12:11
Izvor: EPA

Florens Artman, bivša portparolka glavne haške tužiteljke Karle del Ponte, smatra da je zahtev glavnog tužioca Serža Bramerca za vraćanje Vojislava Šešelja u Hag "uzaludan potez".

To je očajnička poruka svih onih unutar Haškog tribunala koji su zgroženi odlukom o puštanju Šešelja i želeli su javno da se distanciraju, rekla je Artman za sarajevski „Dnevni avaz“.

Ona ne sumnja i da će se Tribunal potruditi kako bi presuda protiv osumnjičenih za ratne zločine, Ratka Mladića i Radovana Karadžića, bila donesena „u razumno vreme“.

Artman je, kako kaže, zgrožena činjenicom da ni nakon skoro mesec dana nema nijednog odgovora na brojna važna pitanja koja nameće slučaj oslobađanja Šešelja bez izrečene presude.

Ona je ocenila i da je svaki „udar“ na kredibilitet Haškog tribunala udar i na utvrđene činjenice o masovnim zločinima devedesetih godina, kao i na žrtve.

Artman je zaključila zato da je „puštanje Šešelja na slobodu skoro bezuslovno strašna stvar za regiju jer on nastavlja da propoveda mržnju i nasilje“.