FHP: Hapšenje važna vest za porodice žrtava

Vesti 05. dec 201412:16 > 12:22
fond za humanitarno pravo
Izvor: hlc-rdc.org

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Sandra Orlović ocenila je danas da je hapšenje osumnjičenih za zločin u Štrpcima jako dobra i važna vest za porodice žrtava koje više od 20 godina čekaju da taj zločin dobije adekvatan krivično-pravni odgovor.

„Nadam se da tih dvadesetak godina koliko su čekali na hapšenje i izvođenje pred lice pravde obavezuje državu, državne organe i u Srbiji i u BiH da taj postupak sporovedu brzo i efikasno i da osobe koje su danas uhapšene budu brzo procesuirane“, rekla je Sandra Orlović.

Ona je naglasila da hapšenjem osumnjičenih nije ispunjen konačan dug države Srbije prema žrtvama i njihovim porodicama.

„Treba napomenuti da je u predmetu koji je vođen pred sudom u Bijelom Polju protiv Nebojše Ranisavljević za ovaj isti zločin utvrđeno da su svi državni organi bili obavešteni da će se otmica desiti ali na to nisu reagovali“, kazala je Sandra Orlović.

Prema njenim rečima, to je ogroman balast za državne institucije i one moraju naći odgovor na tu činjenicu.

Sandra Orlović kazala je da porodice žrtava i dan danas čekaju da budu priznate kao civilne žrtve rata.

Opštinsko veće u Prijepolju je 27. februara ove godine, na 21. godišnjicu otmice, zatražilo od nadležnih državnih organa da žrtve zločina u štrpcima dobiju status civilnih žrtava rata.

U Srbiji i BiH danas je uhapšeno 15 osoba zbog sumnje da su 1993. godine učestvovali u otmici i ubistvu 20 putnika iz voza na linije Beograd-Bar. Većina ubijenih bila je iz Prijepolja, Priboja, Beograda i Podgorice. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina.

 Žene u crnom: Važno da se utvrdi rang uhapšenih

Predstavnica organizacije „žene u crnom“ Staša Zajović danas je povodom hapšenja osumnjičenih za zločin u Štrpcima rekla da je važno da se utvrdi rang uhapšenih, ali da je cinično što se hapse posle više od 20 godina.

„Više je nego važno hapšenje tih osoba, ali je veoma važno da se vidi kog su one ranga bile. Da li je hapšenjem obuhvaćen i komandni kadar, odnosno oni koji su planirali i dali naredbu za izvršenje ovog zločina ili se radi o izvršiocima zločina“, rekla je Staša Zajović.

Ona je ocenila da je „ovo jako zakasnelo“ i da je to cinično.

„Još će biti ciničnije ako ovim ne budu obuhvaćeni oni sa najvišim nivom odgovornosti. Tačno se zna ko je 1993. zauzimao najviši položaj“, rekla je Zajović.