Ombudsman: Neplaćanje karte ne može da bude prekršaj

Vesti 05. dec 201412:56 > 12:59
Izvor: N1

Neplaćanje karte u javnom gradskom prevozu ne može da se tretira kao prekršaj, tvrdi zaštitnik građana Saša Janković i najavljuje da će se tim povodom obratiti Ustavnom sudu.

Janković je poručio da će Ustavnom sudu podneti inicijativu za ocenu ustavnosti odredaba Zakona o prekršajima na osnovu kojih, oni koji ne plate kaznu u gradskom prevozu, ulaze u jedinstvenu evidenciju prekršaja u prekršajnim sudovima.

Kako je istakao, javni prevoz mora da se plaća i inicijativa Ustavnom sudu nije izgovor da se to ne čini, ali Ustav Srbije zabranjuje nesrazmerno ograničavanje ljudskih prava.

„Mislim da se ovim pravi veća šteta nego korist. Stradaće tele zbog kila mesa“, kaže Janković.

On je podvukao da je to neproporcionalno i da nije neophodno, podsetivši da postoji način koji obezbeđuje da se izrečena kazna za neplaćenu vožnju gradskim prevozom naplati u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima i drugim propisima.

„Imamo sudove, izvršne postupke, tužbe kojima se to mora rešiti. Ne možemo da remetimo sve ostale sisteme zbog toga što nam jedan sistem ne funkcioniše dobro. Valjda je potrebno da uspostavimo kako treba taj sistem koji ne funkcioniše, odnosno sistem naplate i kazni“, rekao je Janković.

Zaštitnik građana poručio je da će se zbog tih, kako je naveo, principijelnih razloga i obaveze da štiti Ustavom garantovanih prava, obratiti Ustavnom sudu i zatražiti da se odredbe Zakona o prekršajima usklade sa odredbama Ustava.

Odgovor gradskog menadžera Gorana Vesića možete pročitati OVDE.