DS: Tražićemo međunarodnu zaštitu zbog političkog progona

Vesti 05. dec 201413:05 > 13:06
N1

Demokratska stranka najavila je danas da će se obratiti svim međunarodnim institucijama, ambasadama, sestrinskim organizacijama i organizacijama za zaštitu ljudskih prava, povodom političkog progona njenih članova.

Portparolka DS-a Aleksandra Jerkov je na konferenciji za novinare rekla da treba ispitati sve slučajeve curenja informacija iz policije o istragama jer to, kako je rekla, podriva pravni sistem zemlje.

Podsetila je da je zbog toga šef poslaničke grupe DS-a u Skupštini Vojvodine Borislav Novaković podneo žalbu Sektoru unutašnje kontrole policije.

Prema njenim rečima, više od 74 ljudi iz DS-a su u prethodne dve i po godine privođeni, samo jedan je osuđen, nekoliko optužnica je podignuto, a u više od 50 slučajeva, Tužilaštvo je odbacilo optužnice.

Kao poslednji primer navela je slučaj Olivera Dulića koji, kaže, već dve i po godine stoji bez epiloga.

Ona je ocenila da su privođenja DS-a manje problem te stranke.

„To je problem vladavine prava, pravne sigurnosti i postojanja demokratije“, rekla je Jerkov i navela da je i Evropska komisija u svom izveštaju o napretku Srbije ukazala na problem curenja informacija iz istraga u medijima kojima se krši pretpostavka nevinosti i u kojima se najavljuju hapšenja.

Jerkov je rekla i da vladajući SNS zloupotrebljava policiju za obračun sa DS-om, a nadležne je pozvala da se, kako je rekla, ne bacaju „pod noge najvećoj političkoj stranci i učešću u političkom progonu te stranke“.