Advokati predali urgenciju Ustavnom sudu

Vesti 05. dec 201413:20 > 13:23
Tanjug/Rade Prelić

Predstavnici Advokatske komore Beograda predali su danas Ustavnom sudu Srbije urgenciju za prekoredno rešavanje više inicijativa za ocenu ustavnosti zakona o notarima i o prometu nepokretnosti koje su tom sudu predate početkom septembra.

Od 1. septembra do 4. oktobra 2014. godine Ustavnom sudu je podneto više inicijativa za pokretanje postupka ocene ustavnosti više odredbi Zakona o javnom beležništvu, Zakona o prometu nepokretnosti i Zakona o vanparničnom postupku.

Vladimir Gajić iz Beogradske advokatske komore rekao je novinarima da je Ustavni sud pre više od dva meseca doneo odluku o prekorednom rešavanju, a da je pre oko 15 dana obavestio javnost da je održano pripremno ročište, jer su određeni izvestioci.

„Mi smo odlučili, jer je naš ključni zahtev da Ustavni sud odluči o našim inicijativama, da napravimo jednu vrstu pritiska. Mi ih ovde bodrimo da donesu odluku o jednom velikom i gorućem pitanju zbog kojeg tri meseca ne rade sudovi u Srbiji“, kazao je on.

On je rekao da advokati imaju informacije da vlast vrši veliki pritisak na Ustavni sud, ali nije precizirao o kome je reč.

„Mi smo sigurni da vrše pritisak direktno na predsednika Ustavnog suda, a ko to uopšte nije važno. Znači oni koji iz ove vlasti imaju moć da vrše pritasak, oni vrše pritisak“, rekao je Gajić.

On je najavio da će advokati iz Advokatske komore Beograda nastaviti da se okupljaju ispred Ustavnog suda svakog radnog dana između 12-13 časova.