Bečić predsednik odbora, Šešelj prekinuo sednicu

Vesti 05. jul 201612:12 > 19:19
N1

Igor Bečić (SNS) iz Srpske napredne stranke izabran je za predsednika Odbora za kontrolu službi bezbednosti nakon što je sednicu prekinuo Vojislav Šešelj koji je predsedavajući.

Konstitutivna sednica tog skupštinskog tela počela je oko 11 sati raspravom o izboru novog predsednika a Bečić je bio jedini kandidat. 

Nešto oko podneva, sednicu je prekinuo lider SRS-a koji je prvo tvrdio da je Bečić umešen u različite afere a zatim je, od nadležnih, zatražio napismeno potvrdu da se protiv ovog funkcionera SNS-a ne vode postupci.

N1

Šešelj je istakao da je Bečić, između ostalog, ukrao mandat SRS-u, a „častan covek ne krade“.

Šešelj i lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović napustili su nakon toga skupštinsku salu ali je predsedavanje sednicom preuzeo Meho Omerović, kao najstariji poslanik, i usledilo je glasanje tokom kojeg je Bečić izabran za predsednika. Za izbor Bečića je glasalo šest prisutnih poslanika, dok je jedan bio protiv.

Za zamenika predsednika izabran je Dušan Bajatović iz SPS-a.

FoNet/Božidar Petrović

Grupa poslanika DS-a je zatražila takođe da se sednica prekine jer predsedavajući nije u sali, a nakon toga su, kako su naveli, u znak protesta zbog pravnog nasilja, napustili sednicu.

U sali se, nakon odlaska Šešelja, pojavila predsednica Skupštine Maja Gojković koja je zatim rekla da je Šešelj odbio da predsedava sednicom zbog čega su imali pravo da nastave.

Ona je istakla da Šešelj ne može da uslovljava parlament i da odlaže konstituisanje zbog čega su mogli da nastave bez njega.

Oglasio se i Šešelj koji je naveo da je on, kao predsedavajući, prekinuo sednicu i da bez njega nisu mogli da nastave sa radom.

Više saznajte od naše novinarke Jovane Štetin: