Dačić: Ukrajina je prioritet srpskog predsedavanja OEBS-om

Vesti 05. dec 201414:25 > 14:29
MSP

Rešavanje krize u Ukrajini biće prioritet predstojećeg predsedavanja Srbije OEBS-om, rekao je u završnom izlaganju na zasedanju ministarskog saveta te organizacije u Bazelu srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

„Želim da istaknem da će glavni prioritet našeg rada i dalje biti rešavanje krize u Ukrajini na način koji će podstaći sveobuhvatni mirovni proces. Nameravamo da radimo sa glavnim zainteresovanim stranama na mirnom rešavanju ove krize i ponovo ističemo važnost poštovanja dokumenata iz Minska svih strana“, rekao je Dačić.

On je izrazio nadu da će politički napori na visokom nivou kao i napori Trilateralne kontakt grupe značajno doprineti da dođe do prodora u tom pravcu.

Dačić je istakao da Srbija računa na podršku ostalih 56 država članica OEBS i da očekuje da će planirano formiranje panela eminentnih ličnosti značajno doprineti naporima da se obnovi poverenje među državama učesnicama u radu OEBS.

MSP

„U godini u kojoj ćemo da obeležimo 40. godišnjicu Završnog akta iz Helsinkija, nastojimo da obnovimo poverenje među državama učesnicama i našu Organizaciju učinimo efikasnijom i aktuelnijom“, naveo je Dačić.

On je zahvalio aktuelnom predsedavajućem OEBS Didijeu Burkhalteru na gostoprimstvu koje je Švajcarska pružila učesnicima ministarskog zasedanja u Bazelu i pozdravio novog člana Trojke i zemlju koja će predsedavati 2016. godine, Nemačku, kao i Austriju koja će preuzeti predsedavanje 2017. godine.

„Veliki izazov i velika odgovornost“

„Veliki je izazov, velika je odgovornost, ali je ovo prilika da Srbija posle dugog niza godina, ne samo Srbija nego možda i čitav region, ne bude tema o kojoj će OEBS da raspravlja nego da se pokažemo kao jedan ozbiljan politički faktor koji je kredibilan i koji može da ima jednu tako važnu multilateralnu ulogu kao što je uloga predsedavajućeg OEBS-u“, izjavio je Dačić.

U Bazelu se danas završava ministarska konferencija koja označava kraj švajcarskog predsedavanja OEBS-u, nakon čega Srbija od 1. januara preuzima predsedavanje tom organizacijom.

MSP

„Petnaestog januara počinje naš prvi radni dan na Stalnom savetu OEBS-a u Beču kojim ću ja predsedavati“, rekao je Dačić.

On je kazao da je cilj Srbije da u sledećoj godini nastavi ono što je Švajcarska započela, da se nastavi sprovođenje sporazuma o primirju u Ukrajini, postignutog septembra u Minsku.

Govoreći o pripremama za predsedavnje OEBS-u, Dačić je najavio da će do kraja godine ići u Francusku, ali i u Rusiju i Ukrajinu.

„Nadam se da ćemo uspeti da na veoma odgovoran način igramo ulogu poštenog posrednika i pregovarača kako bismo ostvarili ciljeve koji su zapisani u principima OEBS-a“, rekao je on.