Barozo: Rusija ne određuje odnose Srbije i EU

Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Bivši predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo ocenio je danas u Beogradu da pitanje Rusije ne određuje odnose Srbije i EU, i rekao da priznanje Kosova nije uslov da neka zemlja uđe u EU.

„Ne mislim da je pitanje Rusije u vezi sa odnosima EU i Srbije. U EU ima mnogo zemalja koje imaju tradicionalne odnose sa Rusijom i to nije problem. Za Srbiju je od ključnog značaja da sprovede ekonomske i ostale reforme, a ne stepen saradnje sa Rusijom“, rekao je on u pauzi međunarodna konferencije „EU i Zapadni Balkan 2015-2020“ u Rektoratu Univerziteta u Beogradu.

Na pitanja novinara, on je odgovorio da je „jasno“ da priznanje Kosova nije uslov da neka zemlja bude članica EU.

„Priznanje Kosova nije uslov za EU, to je više nego jasno. Ima zemalja, kao što je španija koje su vazne članice EU i nisu priznale Kosovo“, rekao je Barozo.

On je istakao da su dobrosusedski odnosi na Zapadnom Balkanu posebno važni i da je „značajno što su odnosi Srbije i Kosova sada bolji“. On je dodao da je srećan što su tome doprinele Evropska komisija i (bivša šefica evropske diplomatije) Ketrin Ešton.

Barozo je ipak naglasio da ne može da „anticipira šta će se desiti za, na primer, pet godina“.

Nema zamora od proširenja

U Evropskoj Uniji nema „zamora od proširenja“, a ulazak novih članica je u obostranom interesu, rečeno je danas u Beogradu na međunarodnoj konferenciji „EU i Zapadni Balkan 2015-2020“.

„Uveren sam da će se proširenje EU nastaviti, jer je to dobitna kombinacija i za EU“, rekao je Barozo.

On je izrazio zadovoljsvo jer je za vreme njegovog mandata u Evropskoj komisiji broj članica EU gotovo udvostručen, istakvaši da je posebno važno što su u Uniju ušle Bugarska i Rumunija. „Da te dve zemlje nisu ušle u EU, danas bi bilo mnogo više kriza sličnih ukrajinskoj“, ocenio je Barozo.

On je naglasio da aktuelna ekonomska kriza nije nastala u EU, već u SAD, i da je Unija na to adekvatno odgovorila.

Barozo je izrazio uverenje da će u „nedalekoj budućnosti“ članice EU biti i Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija, Turska i Island, ali je i istakao da će svaka od tih zemalja morati da ispuni zadate kriterujume.

„U Srbiji postoji napredak u vladavini zakona i na planu ekonomije, ali u drugim oblastima treba uraditi više“, rekao je on i dodao da sloboda medija zahteva više pažnje.

Vladine reforme hrabre i opravdane

Tanjug

Barozo je, na sastanku sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, istakao da su reforme koje Vlada sprovodi hrabre i opravdane i da je uveren da će dati očekivane rezultate.

Premijer Vučić je istakao značaj strukturalnih reformi koje Vlada sprovodi u cillju poboljšanja ekonomske situacije u zemlji i stvaranja povoljnih uslova za ulaganja stranih investitora, saopšteno je iz Kancelarije za saradnju sa medijima Vlade.

Tokom susreta bilo je reči o sednici Saveta bezbednosti UN o Izveštaju o radu UNMIK-a na Kosovu i Metohiji. Srpski premijer je izrazio očekivanje da će dijalog između Beograda i Prištine uskoro biti nastavljen.

Barozo je pohvalio nastavak procesa pomirenja, kao i doprinos Srbije miru i stabilnosti u regionu i pružio je punu podršku evropskom putu Srbije izrazivši nadu da će ona postati punopravni član evropske porodice, navedeno je u saopštenju.