Šef kabineta Šulca: Izložbom o Stepincu nisu kršena pravila

Vesti 07. jul 201612:47 > 12:48
N1

Izložbom o hrvatskom kardinalu Alojziju Stepincu u Evropskom parlamentu nisu prekršena pravila Parlamenta niti su izazvani neki neredi, ocenio je Markus Vinkler, šef kabineta predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca u pismu opozvanom šefu Misije Srbije pri EU Dušku Lopandiću.

„Zadatak je istoričara da rasprave uz dokaze da li je Stepinac mogao biti povezan s ustaškim režimom u Drugom svetskom ratu“, naveo je Vinkler.

Lopandić je predsedniku Evropskog parlamenta Matinu Šulcu pre nego što je opozvan preneo oštar protest srpske vlade zbog organizovanja u junu izložbe o Stepincu, koga srpska javnost, vlasti i Srpska pravoslavna crkva smatraju ratnim zločincem.

Šef kabineta predsednika Evropskog parlamenta je u pismu Lopandiću, u koje je agencija Beta imala uvid, naveo da je izložbu organizovala jedna hrvatska evroposlanica i da je „bivši kardinal Stepinac nesumnjivo bio hrvatski nacionalista, ali ga je takođe papa Jovan Pavle drugi proglasio svecem“.

Vinkler dodaje da je ta izložba, „imajući u vidu moguću kanonizaciju tog kardinala, bila više usmerena na njegovu teologiju i propovedi, nego na njegove političke i stavove vezane za ratno razdoblje“.

Visoki zvaničnik Evropskog parlamenta ukazuje na to da „nedavna burna istorija na Zapadnom Balkanu polovinom 20. veka i dalje održava razumljivo živa sećanja, ojačana nasilnim raspradom Jugoslavije i etničkim ratovima 1990-tih godina“.

Šef kabineta predsednika Evropskog parlamenta kaže u pismu ambasadoru Lopandiću da u potpunosti želi da podrži njegovu „zaključnu opasku da je od najveće važnosti da se ide ka pomirenju i jačanju dobrosusedskih odnosa Srbije i Hrvatske, što smo videli da se to ogleda u Deklaraciji dve zemlje od 20. juna s ciljem da se radi na poboljšanju odnosa dve zemlje“.

Srbija je nedavno opozvala ambasadora Lopandića, upravo zbog izložbe o Stepincu u Evropskom parlamentu. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je 22. juna da Lopandić nije obаvestio ministаrstvo, niti drugu državnu instituciju o orgаnizovаnju izložbe o Alojziju Stepincu i da je reč o ozbiljnom propustu.

Pre toga, Lopandić je u pismu šefu diplomatije Ivici Dačiću ocenio da je njegov opoziv „ishitren“ i da „drastična sankcija primenjena prema njemu ne odgovara stepenu tzv. propusta, a još manje nepostojećim posledicama tog propusta“.

„Odgovorno tvrdim da su interesi Srbije i srpskih građana povodom organizacije izložbe o Alojziju Stepincu u Evropskom parlamentu bili adekvatno zaštićeni promptnim reagovanjem Misije Srbije pri EU“, naveo je Lopandić u pismu Ivici Dačiću.