Gašić: Neprihvatljivo formiranje oružanih snaga Kosova

Vesti 05. dec 201415:33 > 15:36
mod.gov.rs

Ministar odbrane Bratislav Gašić preneo je pomoćniku generalnog sekretara NATO za odbrambene investicije Patriku Ouroju da za Srbiju nisu prihvatljivi argumenti za stvaranje takozvanih oružanih snaga Kosova, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Takva najava, kako je naglasio, loše utiče na primenu Briselskog sporazuma.

„Kfor je jedini odgovorni nosilac bezbednosti i svaka odluka koja se odnosi na izgradnju vojnih formacija na Kosovu i Metohiji jeste kršenje Rezolucije 1244, ali se može i negativno odraziti na odnose Srbije i NATO“, rekao je Gašić, a saopštilo Ministastvo odbrane.

Gašić je naveo da je Srbija čvrsto opredeljena za unapređenje stabilnosti u regionu.

„Od velikog značaja za Srbiju jeste interoperabilnost naših oružanih snaga sa partnerskim zemljama. Zbog toga želimo da u najkraćem roku pristupimo Individualnom akcionom planu partnerstva, koji predstavlja najviši oblik saradnje NATO sa partnerskom državom, koja nije opredeljena za članstvo u alijansi“, rekao je Gašić.

Ministar odbrane rekao je na sastanku da je dosadašnje učešće Srbije u mehanizmima Partnerstva za mir, koji obezbeđuju pripremu oružanih snaga za aktivan doprinos u multinacionalnim operacijama, izuzetno važno za naše pripadnike.