Vesić poručio ombudsmanu: Kažite da prevoz mora da se plaća

Vesti 05. dec 201415:47 > 15:51
Izvor: Tanjug/Danilo Peternek

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas, povodom ocene ombudsmana Saše Jankovića da se neplaćanje karte u prevozu ne može tretirati kao prekršaj, da očekuje od Zaštitnika građana da javno poruči da se prevoz mora plaćati jer u suprotnom može doći do urušavanja finansijske strukture javnog prevoza, incidenata i haosa i komunalnom sistemu.

Ombudsman je najavio da će Ustavnom sudu podneti inicijativu za ocenu ustavnosti odredaba Zakona o prekršajima na osnovu kojih, oni koji ne plate kaznu u gradskom prevozu, ulaze u jedinstvenu evidenciju prekršaja u prekršajnim sudovima.

Vesić, u pisanoj izjavi, navodi da svaki građanin, pa i ombudsman, ima pravo na podnošenje zahteva za ocenu zakonitosti Ustavnom sudu.

„Ono što je ‘neobično’ jeste činjenica da zaštitnik građana javno promoviše ovu inicijativu koristeći svoju funkciju. Ombudsman nije običan građanin i postupajući na ovaj način, u javnosti se stvara utisak da njegove inicijative imaju dodatnu pravnu snagu jer ih podnosi baš zaštitnik građana“, navodi Vesić.

„Verujem da je obudsman svestan značaja funkcije koju obavlja, što njegovim izjavama daje posebnu težinu u javnosti. Upravo zato, nadam se da će javno ponoviti stav da javni prevoz mora da se plaća kako u Beogradu tako i bilo gde u Srbiji“, dodaje gradski menadžer

U suprotnom, navodi, javno objavljivanje inicijative može da stvori pogrešno uverenje kod jednog broja ljudi da gradski prevoz ne mora da se plaća. „To može da dovede do urušavanja finansijske strukture javnog prevoza, incidenata između takvih putnika i kontrolora, i haosa u komunalnom sistemu. Verujem da to nikome nije namera“.