Savet za borbu protiv korupcije upozorava na nepravilnosti

Vesti 05. dec 201416:05 > 16:07
Izvor: N1

Savet za borbu protiv korupcije u novom izveštaju o reformi pravosuđa skrenuo je pažnju Vladi Srbije na nepravilnosti u načinu uvođenja javnog beležništva i o radu privatnih izvršitelja, kao i u donošenju pravosudnih zakona.

Javnim beležnicima su data izuzetno široka, monopolistička ovlašćenja koja garantuju visok prihod, naveo je Savet i dodao da je izbor javnih beležnika kompromitovan ublažavanjem pravila o polaganju notarskog ispita i nezakonitim radom komisije koja je predložila kandidate za prve notare.

Komora izvršitelja je osnovana protivno odredbama Zakona o javnom beležništvu jer nije ispunjen uslov da prvih 100 imenovanih notara osniva Komoru.

Pored navedenog, Zakon o javnom beležništvu je u mnogome u suprotnosti sa drugim sistemskim zakonima poput Zakona o privrednim društvima, navodi se u saopštenju.

Savet je takođe istraživao i rad izvršitelja i utvrdio da Komora izvršitelja ne dozvoljava izvršiteljima da učestvuju u javnim nabavkama.

Sa druge strane komunalna preduzeća ne sprovode javne nabavke u postupku angažovanja izvršitelja, što je u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama, napomenuo je Savet i ukazao da je utvrđeno da komunalna preduzeća „vrlo selektivno“ raspodeljuju predmete izvršiteljima.

To telo Vlade Srbije je istaklo da država mora imati pravo na deo dobiti notara i izvršitelja jer im je poverena javna služba, kao i da taj deo mora biti realno određen na osnovu odgovarajućih merila i kriterijuma, a nikako paušalnom ocenom predlagača zakona.

Nije dobro donošenje zakona po hitnom postupku

„Donošenje sistemskih pravosudnih zakona po hitnom postupku i bez javne rasprave rezultira lošim zakonskim rešenjima, koja se često menjaju i dopunjuju. Set pravosudnih zakona iz 2008. godine je donesen po hitnom postupku i doveo je do neuspešne reforme pravosuđa i pada poverenja u pravosuđe“, podsetio je Savet.

Praksa donošenja zakona na ovaj način nastavlja se i danas a kao jednu od posledica imamo i preko 120.000 odloženih suđenja u septembru i oktobru zbog obustave rada advokata, zaključilo je to telo Vlade Srbije.

Advokati u Srbiji su u štrajku od 17. septembra zbog načina uvođenja javnog beležništva i zakona kojim je regulisana ta profesija, a od nedavno ukazuju i na probleme sa privatnim izvršiteljima.