Ekološka "bomba" nadomak Beograda

Vesti 05. dec 201417:18 > 19:23
N1 info

Kapije Prve iskre Barič ostale su zatvorene za televiziju N1 iako smo oko mesec dana pokušavali da sa rukovodstvom ovog preduzeća dogovorimo da nam dozvole da snimimo gde se opasni otpad nalazi i kako se čuva.

Sve to vreme direktorka ovog preduzeća u restrukturiranju pravdala se obavezama zbog kojih nije mogla da nam izadje u susret. U toj fabrici, na prostoru od oko 25 hektara, nalazi se oko 500 tona različitog opasnog otpada, nerazumljivih imena poput Kosorb, TDA, TDI, DNT….

Kakve mogu biti posledice zbog toga što je ovaj otpad neadekvatno uskladišten najbolje govori upozorenje da recimo TDA može biti kancerogen i može izazvati oštećenja jetre, tahikardiju, mučninu, glavobolju, malaksalost, iritaciju očiju i kože…

Posebnu opasnost predstavlja to što se ova fabrika nalazi u neposrednoj blizi Save i Kolubare, pa bi podzemne vode koje gravitiraju ka ovim rekama mogle da ugroze dva vodozahvata – u Bariču i Makiški u Beogradu.

U ministarstvu za zaštitu životne sredine međutim navode da su u budžetu za narednu godinu obezbeđenja sredstva za saniranje ovog problema.