Ombudsman Vesiću: Organi vlasti bi morali da poznaju Ustav

Vesti 05. dec 201418:54 > 19:03
Izvor: N1

Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je da je Ustavni sud obavezan da na njegov predlog, kao ovlašćenog predlagaća automatski pokrene postupak za ocenu ustavnosti nekog akta, za razliku od inicijativa građana po kojima može, ali ne mora da pokrene postupak.

Zaštitnik građana ne „stvara utisak da njegove inicijative imaju dodatnu pravnu snagu jer ih i ne podnosi, već podnosi predloge koji proceduralno imaju viši nivo od inicijativa“, navodi se u saopštenju Jankovića povodom današnje izjave gradskog menadžera Beograda Gorana Vesića da on „koristi svoju funkciju“ tako što u „javnosti stvara utisak da njegove inicijative imaju dodatnu pravnu snagu.

Janković je napomenuo da bi organi vlasti, republički i lokalni, morali da poznaju Ustav i zakone Republike Srbije i naglasio da je zaštitnik građana Ustavom, Zakonom o Ustavnom sudu i Zakonom o zaštitniku građana izričito ovlašćen da, kao državni organ, podnese ne inicijativu, već predlog za ocenu ustavnosti.

„Nepoznavanje zakona šteti građanima u njihovim privatnim stvarima, ali kada Ustav i zakon ne poznaju oni koji treba da ih primenjuju, pa to još javno saopštavaju, tada je šteta za sve institucije i građane posebno velika“, istakao je Janković.

Kako je dalje naveo u pisanoj izjavi Janković, jedino što stoji u obraćanju gradskog menadžera republičkom Zaštitniku građana je poziv građanima da plaćaju gradski prevoz i to svugde, a ne samo u Beogradu.

„Plaćanje prevoza nije dobra volja već obaveza“

Zaštitnik podseća građane i da plaćanje prevoza, ili bilo koje druge usluge, nije pitanje dobre volje, već obaveze za koju postoji način prinudne naplate.

On je takođe podsetio da je do sada podneo predlog za ocenu ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju, Zakona o elektronskim komunikacijama, Zakona o Vojnobezbednosnoj agenciji i Vojnoobaveštajnoj agenciji kao i Zakona o krivičnom postupku i da je svaki put odredbe osporenih propisa Ustavni sud i oglasio neustavnim, ili su pre odluke Ustavnog suda izmenjene.

Da se Grad Beograd obratio Zaštitniku građana zahtevom za mišljenje ili savet, u skladu sa Zakonom o Zaštitniku građana, ombudsman bi pomogao da se nađe rešenje za sankcionisanje neplatiša koje nije u neskladu sa najvišim pravnim aktom Srbije i kojim se ne krše ljudska prava koja ne smeju biti uskraćena zbog neizvršenja ugovorne obaveze, navodi se u saopštenju.