Amnesti pozdravlja hapšenje u slučaju zločina u Štrpcima

Vesti 05. dec 201421:24 > 21:31
Izvor: REUTERS/Eric Gaillard/Ilustracija

Međunarodna organizacija Amnesti internešenal (AI) pozdravila je zajedničku operaciju bosanskih i srpskih vlasti koja je dovela do hapšenja 15 osoba zbog sumnje da su učestvovali u otmici i ubistvu putnika iz voza na liniji Beograd-Bar 1993. godine.

„Današnja hapšenja su dobrodošao i veoma potreban primer saradnje bivših strana u sukobu. Od 15 uhapšenih, njih deset je uhapšeno na teritoriji BiH, a pet u Srbiji u koordinisanoj policijskoj operaciji“, navodi se u saopštenju Amnestija naslovljenom „Slučaj otmice u Štrpcima: konačno napredak posle 21 godine“.

Amnesti podseća da je do sada za ovaj zločin osuđena samo jedna osoba, Nebojša Ranisavljević, član paravojne formacije „Osvetnici“, koji je osuđen na 15 godina zatvora 2002. u sudu u Bijelom Polju u Crnoj Gori.

Dokazi izneti tokom njegovog suđenja pokazuju da je operacija planirana i da su visoki zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu i u JNA bili unapred obavešteni o toj otmici, navodi se u saopštenju.

Amnesti: Ispitati svakog zvaničnika koji je bio upoznat sa otmicom

„Amnesti internešenal poziva tužilaštva Srbije i Bosne i Hercegovine da osiguraju da istraga ode do najvišeg nivoa i da se svaki visoki srpski zvaničnik za koga ima osnovane sumnje da je bio upoznat sa otmicom, i koji nije sprečio zločin, ispita po komandnoj odgovornosti“ zbog toga što nisu sprečili zločin protiv čovečnosti i kršenje drugih vrednosti zaštićenih međunarodnim pravom.

U saopštenju se ukazuje da se veruje da je ista paravojna grupa izvela još jednu otmicu iz autobusa u Mioču, takođe u Bosni i Hercegovini, kao i da je bilo otmica u oblasti Sandžaka u istom periodu.

Amnesti ukazuje da su tužioci za ratne zločine u Srbiji i BiH suočeni sa preprekama u sprovođenju zajedničkih istraga u prekograničnim slučajevima, kada svedoci i dokazi nisu direktno dostupni i navodi da treba da se „ojača saradnja između policija“.

„Amnesti ukazuje da obe zemlje treba još da pojačaju napore da reše nagomilane nerešene slučajeve zločina prema međunarodnom pravu koji potiču iz oruzanih sukoba 1990-ih“, navodi se u saopštenju.