EU je politički koncept, a Evropa se ne može definisati

Vesti 05. dec 201422:42 > 22:46
Izvor: N1 info

Evropska unija je politički koncept, a Evropa je nešto dinamičnije i šire, nešto što se ne može definisati, ocenili su učesnici trodnevne debate "O čemu govorimo kad govorimo o Evropi" koja je počela u Beogradu.

„Činjenica je da je Evropa veća i da EU teži tome da obuhvati sve što Evropa obuhvata kao i sve dobro što ona nudi“, rečeno je u uvodnoj debati čiji je moderator bio novinar Zoran Stanojević koji je od sagovornika želeo da čuje šta je šire: Evropa ili EU i šta su njeni zajednički imenitelji.

Direktor Gete instituta Matijas Miler Viferig rekao je da je debata u Beogradu prilika da se sretnu pisci koje čitamo i čujemo kako razmišljaju o Evropi.

Viferig je ukazao da se Evropa ne može omeđiti granicama ili teritorijama kao što se ne može pokazati ni gde počinje Istok ili Zapad.

Evropa je mnogo šira kao prostor od EU koja predstavlja instituciju, jezik, različite ljude, kulturu, ona je šarena i raznolika, ocenili su učesnici debate.

Stanojević je rekao da je debata pokušaj da se sagleda poslednja četvrtina veka iza nas, koju su obeležila dramatična događanja poput istorijskog ujedinjenja i ratova.

Tokom tri naredna dana evropski intelektualci razgovaraće o pitanjima koja opterećuju evropski kontinent, kao i o ulozi kulture u demokratskim društvima današnjice.

Među učesnicima debate su istoričarke Mari Žanin Čalic i Dubravka Stojanović, filozof Srećko Horvat (Hravatska), pisci Nenad Veličković, Slavenka Drakulić, Dragan Velikić i jedan od najpoznatijih disidenata komunističke Albanije Fatos Lubonja.