Nikolić: Brisel će nas suočiti sa priznavanjem Kosova

Vesti 06. dec 201400:50 > 00:54
Tanjug / Tanja Valič

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da će Brisel suočiti Beograd sa priznavanjem Kosova u zamenu za nastavak evropskih integracija i da je to pitanje oko kojeg treba što pre postići nacionalni konsenzus.

„Apsolutno znam da ćemo se naći pred izborom: ili Kosovo ili Evropa. Brisel će nas suočiti sa priznavanjem Kosova i na to moramo da budemo spremni. O tome što pre treba da postignemo nacionalni konsenzus i vreme je da o tome razgovaram sa premijerom Vučićem“, rekao je Nikolić u intervjuu za „Večernje novosti“.

„Ne može samo Srbija da snosi posledice izmenjenih okolnosti“

Predsednik Srbije je rekao da će inicirati direktan kontakt sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o sudbini Južnog toka.

„Treba bez srdžbe da sednomo i razgovaramo sa Rusijom. Tim povodom iniciraću direktan kontakt sa predsednikom Putinom“, rekao je Nikolić.

On napominje da prvo treba videti hoće li se graditi Južni tok i analizirati sporazum, kao i da smatra da ne može samo Srbija da snosi posledice izmenjenih okolnosti.

„Iako u ugovoru ne postoji direktna obaveza ruske stranke, neka (Vojsilav) Koštunica i (Boris) Tadić kažu da da li je bilo dogovora / evo vam niska rudna renta, zato što će da prođe Južni tok, ili neka objasne zašto je renta tako niska“, naveo je Nikolić.

On dodaje da jeste rusofil ,ali da to ne znači da bi zapostavio srpske interese u korist Moskve i ističe da je ubeđen da je između nas i Rusa „uvek moguć dogovor, pa i oko revizije sporazuma“.

„Ne očekujem pojavačavanje pritiska da uvedemo sankcije Rusiji“

On je dodao da ne očekuje pojačavanje pritiska iz Brisela da se Rusiji uvedu sankcije jer je već rečeno da Srbija može da vodi samostalnu spoljnu politiku dok ne postane članica Unije ali i zbog toga što Srbija sa Rusijom nikada ne može da prekine odnose.

„Ne samo što bismo bili suočeni sa velikom ekonomskom štetom, nego bismo izgubili obraz za sva vremena“, dodao je predsednik Srbije.