Mala Rača puno preletača – SDS u SNS, oni "čiste" redove

Vesti 12. jul 201617:40 > 17:40
N1

U Rači, veoma zanimljiv letnji prelazni rok - kompletan odbor Socijaldemokratske partije, na čelu sa jednim od najbližih saradnika lidera te partije Borisa Tadića - Aleksandrom Senićem, prešao je u SNS.

Istovremeno, događa se i obrnuti proces – naprednjaci čiste svoje partijske redove, pa će, zbog loših izbornih rezultata, mnogi članovi morati da se oproste od partijskih knjižica.

Svi putevi vode ka Vučiću, pa i put doskora desne ruke Borisa Tadića – Aleksandra Senića.

„Ja sam i belu košulju obukao zato što su me mediji juče prozivali da sam preletač, a to je apsolutna neistina“, kaže poverenik SNS za opštinu Rača (bivši SDS) Aleksandar Senić.

Jer nije, objašnjava, „prelet“ nego „pristup“ novoj stranci, iako je za njenog lidera u martu rekao da je demagog koji mrzi one koji nisu zavedeni njegovom demagogijom.

„Ako su oni mene pozvali i prešli preko svega što sam ja govorio, ja nemam razlog da komentarišem to što je nekada bilo, okrenut sam budućnosti, i ako gledamo u prošlost mi nećemo moći nigde da stignemo“, smatra Senić.

N1: Ali ta prošlost nije pluskvamperfekat, to se desilo u martu?

Senić: Ako me terate da pričam loše o Borisu Tadiću ili da preterano hvalim Vučića ili da ispravljam ili poričem ono što sam u prošlosti rekao, onda ste džaba putovali 150 km da bi došli u Raču.

Ovako na pitanje „da li i dalje misli da je Vučić demagog“ odgovara „maestro politike“ kako Senića zovu u Rači, gde je na izborima pobedio SNS, zbog čega neki broje svoje poslednje naprednjačke dane.

Centrala je zbog loših rezultata najavila čistku, a ona počinje upravo od Rače.

N1

N1: Kako se zove sad vaša stranka?

„Ne znam da l se zove SNS ili SDNS, više nisam ni sam načisto, verujte mi. Ja sam u SNS ušao prvenstveno zbog Vučićeve politike koja se zasnivala na borbi protiv korupcije i kriminala, a doživeli smo fijasko. I vi biste bili razočarani da ste na mom mestu“, kaže član SNS Zoran Stevanović.

Oni koji nisu na njegovom mestu, ali su još u istoj stranci, Seniću žele dobrodošlicu.

„Ne vidim ništa sporno…“, kaže poverenik SNS dr Dejan Milosavljević.

N1: Da li biste vi sutra napustili SNS zarad vlasti?

Milosavljević: Ne, nikada ne razmišljam o tome, potpuni sam sledbenik ideje Aleksandra Vučića.

Nikad ne reci nikad, mogao bi da kaže opozicioni odbornik Demokratske stranke, četvrtoj partiji po redu u kojoj je, posle SPO-a, Nove Srbije, ali Srpske napredne stranke. Umalo da zarad lokalne vlasti i peta bude na pomolu.

N1: Da li je tačno da su četiri odbornika DS potpisala pristupnice za Pokret socijalista Aleksandra Vulina?

„Pa priča se svašta…“, kaže član DS Branislav Milutinović.

N1: Jeste li vi potpisali pristupnicu? Milutinović: Ne. N1: A ostali? Milutinović: Govorim u svoje ime.

Iz protesta prema lošoj politici Vlade Srbije i cenzure u medijima, Senić je svojevremeno odlučio da ne brije bradu. Tadašnji premijer sada mu je lider stranke. Od Borisa Tadića u Rači je ostala samo slika. Nakon što su svi članovi Socijaldemokratske stranke prešli u Srpsku naprednu stranku, u ovoj opštini SDS više zvanično ne postoji.