Devenport: EU će pomoći Srbiji da premosti Južni tok

Vesti 06. dec 201401:06 > 01:11
N1

EU je spremna da uključi Srbiju u projekat izgradnje gasnog interkonektora sa Bugarskom, što bi joj bio jedan od novih izvora za snabdevanje gasom, a korist bi imale i srpske kompanije uključene u projekat, kaže šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

„EU je izuzetno posvećena da učestvuje u finansiranju izgradnje gasnog interkonektora sa Bugarskom. Rad na studiji izvodljivosti je završen sa finansijskom podrškom EU i sada se radi na projektovanju gasovoda“, rekao je Devenport za Blic.

Kako tvrdi, taj projekat će doneti neke vrlo krupne poslove kompanijama iz Srbije koje se bave inženjeringom i izgradnjom, a takođe će suštinski doprineti tome da Srbija ima pristup alternativnim izvorima snabdevanja gasom uključujući tečni prirodni gas.

Pregovori o ovom projektu su u toku, navodi ambasador i podseća da je srpski ministar energetike Aleksandar Antić pre nekoliko dana rekao je da je ovaj projekat važan element u naporima Srbije da modernizuje i diversifikuje svoj energetski sektor.

„EK nije potpisnica sporazuma pa od nje ne treba ni tražiti odštetu“

Na pitanje da komentariše to što ruski ambasador Čepurin kaže da Srbija treba da traži odštetu od EU zbog Južnog toka, Devenport kaže da bi klauzule o nadoknadi štete trebalo da budu deo ugovora koji su pravljeni za taj projekat.

„Evropska komisija nije potpisnica tih sporazuma i ugovora, pa samim tim nije prava adresa za traženje nadoknade, kaže Devenport.

Odgovarajući na pitanje Blica da li je EU vršila pritisak na Vladu Srbije i premijera Vučića da odustanu od početka gradnje Južnog toka kroz Srbiju, Devenport kaže da nije bilo pritisaka ni na Srbiju ni na bilo koju drugu zemlju.